Igrao je s Robinhom i Alvesom, sada im poručuje: "Da ste to uradili mojoj kćerki..."

Preko noći su postali zločinci

Igrao je s Robinhom i Alvesom, sada im poručuje: "Da ste to uradili mojoj kćerki..."

E. Škorić

Dvojica bivših brazilskih repezentativaca i dvije velike fudbalske zvijezde na stubu su srama zbog svojih (ne)djela i brzo su postale omražene ličnosti u rodnom Brazilu, no i svugdje u svijetu.

Robinho je bio velika zvijezda igrajući za velike timove poput Real Madrida, Milana ili Manchester Cityja, ali je 40-godišnjak osuđen na devet godina zatvora zbog silovanja u periodu dok je igrao i živio u Italiji.

Robinha je italijanski sud 2017. osudio na devet godina zatvora zbog grupnog silovanja počinjenog 2013., dok je bio igrač Milana. U vrijeme suđenja je bio u Brazilu. Kaznu je potvrdio Italijanski kasacijski sud u januaru 2022.

Budući da brazilski Ustav ne dopušta izručenje svojih državljana, italijansko pravosuđe zahtijevalo je da Robinho služi kaznu u svojoj rodnoj zemlji, što je STJ prihvatio.

Bivši reprezentativac koji je za Brazil odigrao stotinu utakmica uvijek je tvrdio da je nevin. Tvrdio je da je sa žrtvom imao "sporazumni odnos" u jednom milanskom noćnom klubu.

Oglasi

Njegov bivši saigrač Dani Alves optužen je također za seksualno zlostavljanje 22-godišnjakinje krajem decembra 2022. godine i suočen je sa zatvorskom kaznom od 4,5 godine.

Alves je pušten iz zatvora u Barceloni nakon plaćanja kaucije od milion eura, no pitanje je koliko će bivši as katalosnkog tima biti na slobodi.

Nekadašnji brazilski reprezentativac Felipe Melo odlučio se javno govoriti o njihovim slučajevima. "Imam kćerku od 15 godina. Da su to uradili s mojom kćerkom, mislim da ne bih bio ovdje da vam dam ovaj intervju Mislim moramo poštovati ljudska bića, moramo poštovati žene i muškarce", poručio je Melo.

Felipe Melo, koji je bio s Alvesom i Robinhom u brazilskoj reprezentaciji, prisjetio se trenutka u kojem je saznao za obje vijesti:
"Dolazi kao bomba, ali moraju platiti za ono što su učinili. Ako budu osuđeni, moraju da plate za to. I neka to bude poukima drugima da to ne smiju da rade. Ovo je jako ozbiljno. Morate platiti, a nakon što platite kaznu i odete, morate se resocijalizirati", dodaje Melo.

Oglasi

Felipe Melo, kao i Danilo u svoje vrijeme, naglašava potrebu edukacije budućih generacija kako bi se spriječilo da se "ovo više ne dogodi".

Iako ima 40 godina, Felipe Melo je i dalje aktivan fudbaler i nastupa u Brazilu za Fluminense. Prethodno je igrao za Inter, Galatasaray, Juventus, Almeriju, Racing. Za Brazil je upisao 22 nastupa i postigao dva gola.

Brazilski selektor osudio postupke igrača, brazilske fudbalere zahtijevaju od Brazilaca da više govore o ovom slučaju

Selektor brazilske reprezentacije Dorival Junior osudio je postupke igrača unatoč njihovoj dugogodišnjoj vezi.

"Kao selektor reprezentacije, imam dužnost da progovorim. Ovo je teško vrijeme za nas. Tu prije svega mislim na porodice umiješanih i prije svega na žrtve ovih incidenata koji se svakodnevno dešavaju u našoj zemlji i svijetu i koji se odjednom ne rješavaju. Ućutkani su jer ljudi nemaju glas.

Ako je zaista bio zločin i ako je dokazano, onda mora biti kažnjeno. Koliko me boli govoriti o osobi s kojom sam uvijek imao izvanredan odnos", rekao je nedavno selektor Brazila.

"Žao mi je zbog onoga kroz što će morati proći u svojim životima od sada. Sve što mogu da uradim je da im pomognem svojim molitvama, ništa više", dodao je Dorival. Ponavljajući stavove trenera, direktori Brazilske fudbalske konfederacije (CBF) i tehnički komitet Selecaa objavili su saopštenje za javnost u kojem izražavaju svoju "solidarnost sa žrtvama dva brutalna zločina koja su počinili bivši igrači".

Predsjednik CBF-a Ednaldo Rodrigues izjavio je da je "sramotno da bi se bilo koji sportista u brazilskom dresu osjećao ugodno da čini takve perverzije i da želi da ga "ono što je kroz sport postigao zaštiti od bilo kakve kazne". U okruženju u kojem "prevladava mačizam", muškarci se moraju "boriti ne samo protiv seksualnog nasilja, već i protiv svih vrsta nasilja".

Danilo, kapiten brazilske reprezentacije, pozvao je CBF da pokrene aktivnosti podizanja svijesti o brazilskom fudbalu kako bi promovirao "refleksivno razmišljanje" među muškarcima. "Posebno za mlade ljude, gdje možemo promovirati ovo refleksivno razmišljanje na iskreniji način, stavljajući se na mjesto žena", rekao je bek Juventusa na konferenciji za novinare u glavnom gradu Engleske prije prijateljske utakmice na Wembleyju.

Međutim, nije se direktno osvrnuo na slučajeve Alvesa i Robinha. Žene povezane sa svijetom fudbala žestoko su kritikovale šutnju brazilske reprezentacije o ovim slučajevima, uključujući brazilske fudbalske reprezentativke Ary Borges i Kerolin, kao i Leilu Pereiru, predsjednicu Palmeirasa i brazilskog delegata za prijateljske utakmice protiv Engleske i Španije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi