'Pakao na zemlji' dočekuje Robinha, mnogi ne dožive slobodu - Pijana noć uništila mu je čitav život
Robinho mora na odsluženje kazne zbog silovanja i neće biti dobro dočekan (Foto: Pexels / AP Photo/Victor R. Caivano)

Bivši fudbaler osuđen na devet godina zatvora

'Pakao na zemlji' dočekuje Robinha, mnogi ne dožive slobodu - Pijana noć uništila mu je čitav život

M. Šljivak
Teme:

Nekadašnja fudbalska zvijezda Robinho (40) uhapšen je jučer u Brazilu gdje će vjerovatno odslužiti devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja koje je počinio u Italiji.

Robinho je pred sudom u Milanu 2022. godine osuđen na devetogodišnju kaznu zatvora zbog silovanja 23-godišnje Albanke koje se desilo 2013. godine u jednom noćnom klubu u ovom gradu.

On je uspio umaći pravdi. Skrasio se u Brazilu i vjerovao je da ruka pravde nikad neće stići do njega.

Međutim, prevario se. Italija je prvo zatražila izručenje što je Brazil odbio, no zahtjev za izdržavanje kazne u njegovoj domovini prošao je kod brazilskih ministara i Robinho je jučer uhapšen.

Nekadašnji fudbaler uskoro će na izdržavanje kazne. Informacije govore kako vlasti neće imati milosti i da će ga ubaciti u jedan od najstrožijih zatvora u zemlji.

Oglasi

A zatvorski sistem u Brazilu je označen kao 'Pakao na zemlji'. Sve i svašta se događa unutar zidina, gotovo svaki je prepunjen osuđenicima, a unutar vladaju narko kraljevi.

Naravno, uslovi za normalno izdržavanje kazne ne postoje. Nasilje, pa i ono seksualno je svakodnevnica, a dešavaju se i brojna ubistva.

Human Rights Watch često je upozoravao na brazilske zatvore. Tražili su od vlasti da zatvorenici imaju humanije uslove, no i dan danas je slika ista.

"Prenatrpanost je glavni problem brazilskih zatvora. Naročito se to odnosi na državu Pernambuco. Država je zaključala na desetine hiljada ljudi u zatvore gdje može stati tri puta manje zatvorenika", navodi Maria Laura Canineu iz HRW i dodaje:

"Ključeve zatvora prepustili su zatvorenicima koji nasiljem upravljaju, a čuvari su samo njihove sluge", navodi se.

Oglasi

Robinha definitivno čekaju teške godine iza rešetaka. Pijana noć uništila mu je život i povratka više nema.

Robinho: "Nisam čudovište"

Nakon dugo vremena Robinho se nedavno pojavio pred kamerama jedne TV kuće. Istakao je da bi presuda bila mnogo drugačije da nije tamnoput.

"Igrao sam četiri godine u Italiji i umoran sam od rasizma. Nastavlja se i dan danas, a 2024. je godina. Osudili su me isti oni koji ne čine ništa da zaustave rasizam", govori Robinho i nastavlja:

"S ovakvim dokazima nigdje ne bih bio osuđen. Da sam bijelac i Italijan, presuda bi bila drugačija."

Oglasi

Robinho navodi kako je on s oštećenom razmijenio nekoliko poljubaca i da je nakon toga otišao kući.

"Upoznali smo se na brzinu. Poljubili smo se nekoliko puta, a kada sam vidio da bi rado bila i s drugim momcima, otišao sam kući."

"Ne poričem ništa, ali ona je pristala na druženje. Ne mogu poreći ni da hoću jer mi je DNK tu. Nisam lažov", ističe Robinho.

Nada se bivši fudbaler da će u Brazilu ipak saslušati šta ima da kaže. Međutim, teško da će se izvući.

"Nadam se da će se moj glas ovdje čuti. Želim pokazati sve dokaze. Iznijet ću ih pred sud. Nisam čudovište. U proteklih 10 godina sve se promijenilo i nisam ista osoba", zaključio je Robinho.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi