Žestoko saopštenje Fenera nakon jučerašnje lakrdije - Prozvali sudije, državu, savez...
FOTO: EPA

Imaju svoje razloge

Žestoko saopštenje Fenera nakon jučerašnje lakrdije - Prozvali sudije, državu, savez...

Esmer Oštraković

Ono o čemu se danima govorilo sinoć se i desilo. Fudbaleri Fenerbahčea su napustili teren na utakmici Superkupa Turske.

Podsjetimo, uprava Fenerbahčea je odlučila da će na ovu utakmicu izvesti juniorski tim, a nedugo nakon početka utakmice igrači su napustili teren i zaputili se u svlačionice.

Bio je to vid bunta Fenerbahčea protiv Nogometnog saveza Turske. Dok se sve to dešava veliki broj navijača pita se zbog čega je uopšte došlo do ove pobune Fenerbahčea protiv saveza.

Prije nego što su se odlučili na ovja potez iz Fenerbahčea su prijetili da će napustiti domaće prvenstvo, ali naravno to su bile samo "prazne" prijetnje i do toga nije došlo.

Sada su se iz Fenerbahčea oglasili zvaničnim saopštenjem za javnost u kojem su pokušali objasniti svoje razloge zbog kojeg su uradili sve navedeno.

Oglasi

Osim toga, podsjetili su i na nešto što se desilo prije 9 godina, a radi se o napadu na igrač Fenerbahčea. Tada je iz vatrenog oružja pucano na nogometaše.

"Nepravde koje smo doživjeli, zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubistva naše nogometne ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim nogometašima na zadnjem gostovanju, a sudijskim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo.

Jedan od faktora koji nas najviše boli i tjera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubistva i dalje neriješen. I tadašnja uprava htjela je istupiti iz lige na neko vrijeme, ne igrati na utakmicama i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uvjeravanja s najvažnijih nivoa naše države.

'Bez brige, pronaći ćemo kriminalce', govorili su nam tada, a prošlo je 9 godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja koje sam naveo. Možemo povećati ovaj popis".

Oglasi

Osim toga žestoko su optužili savez da postoji sistem koji kroz suđenje određuje tok prvenstva, ali su se i osvrnuli na dešavanja u Trabzonu.

"Dužnosnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mjere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična.  Nisu, ostavimo to po strani. Unatoč tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija. Zar to uopće nisu osjetili? Zar nisu shvatili da bismo barem trebali poduzeti potrebne mjere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Iskusni državni službenici i policajci lako su mogli naslutili gdje bi utakmica mogla ići. Zar nisu osjetili? Zar nisu osjetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno podcijenjen", stoji u saopštenju Fenerbahčea.

Podsjetimo, Fenerbahče i Galatasaray vode bitku za prvo mjesto u Turskoj, a sedam kola prije kraja Fenerbahče za ljutim rivalom "kasni" dva boda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi