S 35 godina stigao u Manchester, ostao dva mjeseca i postao igrač kojeg je Ferguson najviše volio

Za kratko vrijeme postao kult

S 35 godina stigao u Manchester, ostao dva mjeseca i postao igrač kojeg je Ferguson najviše volio

Edmir Škorić

Sir Alex Ferguson radio je s mnogim velikim igračima, a neke od njih naprosto je obožavao.

Prošlo je osam godina otkako je Ferguson napustio Manchester United. Ferguson je 1986. godine preuzeo slavni klub sa kojim je osvojio 13 titula u Premier ligi, pet FA kupova, četiri Liga kupa i dvije titule evropske Lige prvaka.

Osvojio je i svjetsko klupsko prvenstvo, Superkup Evrope, Kup pobjednika kupova, Interkontinentalni kup i 10 trofeja Community Sheilda i prosto ne postoji čovjek koji je više dao jednom klubu nego što jde Škot Manchesteru.

Prije Uniteda Ferguson je predvodio i St. Mirren s kojim je osvojio prvu škotsku diviziju, i Aberdeen, sa kojim je tri puta bio šampion Škotske, četiri puta osvojio Kup, a zatim i Liga kup, Kup pobjednika kupova i Superkup Evrope.

Stotine vrhunskih igrača upoznao je Ferguson, trenirao ih je i činio boljim, a priznao je da je jednog od njih po svaku cijenu želio zadržati.

Oglasi

Možda ćete ostati u čudu, ali radi se o Henrikhu Larssonu, legendi švedskog nogometa koja je u Manchester stigla u januaru 2007. godine, nakon što se povrijedio Louis Saha.

Larsson je tada imao 35 godina i na Old Traffordu je ostao samo dva mjeseca. Vratio se u Helsingborg u martu nakon što je tri puta u 13 utakmica pogodio mrežu, a Ferguson je odmah nakon svoje posljednje utakmice u dresu Crvenih vragova počeo da govori o Larssonu.

"Bio je fantastičan za nas, njegov profesionalizam, njegov stav, sve što je napravio bilo je izvrsno", objasnio je Ferguson nakon 2:2 remija s Middlesbroughom.

"Voljeli bismo da ostane, ali očito je dao obećanje svojoj porodici i Helsingborgu i mislim da bismo to trebali poštovati - ali ja bih učinio sve da ga zadržim", priznao je Škot tada-

"U njegovoj zadnjoj utakmici u našim bojama u Middlesbroughu, vodili smo 2:1, a Henrik se vratio igrati u vezni red i neprestano je trčao kako bi pomogao da osvojimo tri boda", napisao je Ferguson u svojoj drugoj autobiografiji.

Oglasi

"Kad se vratio u svlačionicu, svi igrači su ustali i zapljeskali mu, a pridružio se i stručni štab. Potreban je neki igrač za takav učinak u dva mjeseca", objavio je Fergie.

"Kultni status može nestati u dvije minute ako igrač ne radi svoj posao. Ipak, Henrik je zadržao tu auru dok je bio s nama. Izgledao je kao prirodni igrač Man Uniteda, sa svojim pokretima i hrabrošću", dodaje Ferguson.

Iskustvo bivšeg igrača Celtica prenijelo se na neke Unitedove mlade napadače, ponajprije Waynea Rooneya i Cristiana Ronalda.

Ferguson je nastavio: "Kad je stigao u United, činio se pomalo kultnom figurom među našim igračima. Izgovarali bi njegovo ime sa strahopoštovanjem".

Potražite više informacija na temu Premier league:

I sam je Larsson priznao da mu je žao što nije malo duže ostao u Manchesteru i Engleskoj.

Bivši reprezentativac Švedske je igrao još za Feyenoord, Celtic i Barcelonu, a karijeru je završio 2013. godine.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Celtic
Nakon što se povrijedio Louis Salah LOL
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi