Fernando Santos je samo blijedo gledao: Poljaci se osramotili na predstavljanju Portugalca

Pogriješili ime slavnog trenera

Fernando Santos je samo blijedo gledao: Poljaci se osramotili na predstavljanju Portugalca

Edmir Škorić

Fernando Santos je u utorak zvanično predstavljen kao novi selektor poljske reprezentacije. Međutim, na samom početku novinarske konferencije došlo je do velikog promašaja od strane predsjednika Poljskog nogometnog saveza Cezaryja Kulesze.

Od 1. januara reprezentacija Poljske ostala je bez selektora. To se promijenilo u utorak, kada je predsjednik PZPN-a Cezary Kulesza službeno najavio potpisivanje ugovora sa Fernandom Santosom.

Bivši je selektor portugalske reprezentacije, sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo 2016. godine, a koji je svojim trenerskim uspjesima stekao status jednog od najcjenjenijih trenera u Evropi.

On je Portugalce vodio na minulom Svjetskom prvenstvu u Kataru, ali je doživio hladan tuš u četvrtfinalu kada je Maroko izbacio Cristiana Ronalda i društvo.

Na početku današnje konferencije za novinare došlo je do bizarnog promašaja. Predstavljajući novog selektora bijelo-crvenih, jasno naglašeni predsjednik Kulesza pogriješio je njegovo ime.

“Nismo željeli da selektor dođe i nauči kako se vodi reprezentacija. U obzir se vodilo iskustvo, harizma, rad sa grupom, jer to nije lak posao. Iznad svega, on je i uspješan trener. Takav trener je postavljen za selektora. Ovo je Felipe Santos", rekao je prvi čovjek Poljskog nogometnog saveza. Umjesto Fernando, rekao je Felipe, što je izazvalo čudnu reakciju i blijed pogled proslavljenog Portugalca.

Santos će u novoj ulozi debitovati 24. marta, kada će se Poljaci suočiti sa Češkom u okviru kvalifikacija za Euro 2024. Tri dana kasnije, Poljaci će igrati kod kuće protiv Albanije. Rival u grupi Poljske su i Farska ostrva i Moldavija.

68-godišnjak je trenersku karijeru počeo u Estorilu, gdje je prvo radio kao asistent, a onda kao i prvi trener, da bi potom od 1998. do 2001. vodio Porto.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Nakon Porta, slijedi odlazak u Grčku i kratke avanture na klupi AEK-a i Panathinaikosa, povratak u Portugal kako bi radio u Sportingu, onda novi odlazak u Grčku i opet AEK, pa povratak u Lisabon, no ovaj put u Benficu, onda opet Grčka - PAOK. I onda se posvetio radu s reprezentacijama od 2010. godine.

Četiri godine na klupi Grčke, šest godina Portugala, a sada i na klupi Poljske predvođene Robertom Lewandowskim. Iako postoje osvojeni trofeji i lige s Portom, najveći uspjeh u karijeri mu je svakako osvajanje EP-a 2016. godine s Portugalom, s kojim je 2019. godine osvojio i Ligu nacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi