Kraj velikih provizija za menadžere: FIFA najavila promjene
Foto - EPA

Zakon je spreman

Kraj velikih provizija za menadžere: FIFA najavila promjene

M. Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) uskoro će implementirati nova pravila koja će zaustaviti astronomske zarade fudbalskim agentima.

Agenti već godinama uzimaju 'masne cifre' kao provizije za transfere. Mnogi su stekli ogroman novac, ali FIFA je tome odlučila da stane na kraju.

Zakon o posredovanju fudbalera koji je uveden prije 15 godina bit će promijenjen zbog nedovoljno transparentnog poslovanja kod transfera.

"Ovo nije projekat protiv fudbalskih agenata, već za njih. Želimo da sarađujemo sa njima", tvrdi Emilio Garcia, pravni zastupnik FIFA.

Međutim, zakon kojeg je FIFA spremila se agentima neće nimalo dopasti. Prihodi od provizija koje su dobijali tokom transfera će se značajno umanjiti, a poznat je i plan kojeg je spremila krovna kuća svjetskog fudbala

Oni planiraju osnovati FIFA banku preko koje bi se obavljale sve financijske transakcije koje su vezane za menadžerske provizije tokom transfera.

Također, planiraju da im smanje provizije na najviše tri procenta od ukupnog transfera ili plate igrača, što je znatno manje od trenutjih do 10 procenata.

Agenti će svake godine morati da obnavljaju licencu i na ovaj način FIFA želi da zna gdje ide novac od transfera.

Ogroman novac je prethodnih godina odlazio u privatne džepove i FIFA je odlučila da se sve stavi pod kontrolu, no ovo će svakako dovesti do pobune najboljih agenata svijeta koji će se sigurno usprotiviti najavljenim promjenama.

Top Komentari

Rukfas
Treba smanjiti i igracima plate, to se bilo uzdiglo boze sacuvaj, daj boze da ovo ludilo sto brze prodje. Ali nije normalno da jedan igrac zaradi za sedmicu sto mi nemozemo citav zivot. Zarade sto puta vise od nekih Menadzera Direktora koji su odgovorni za stotine ljudi. Nedaj boze da sam ljubomoran, ali samo jednom platili Neymara 222 mio i poslije toga Igrac ako imalo valja 100 mio. Fudbal micse poceo gaditi zadnjih godina, nije to vise onaj Fudbal.
3 1
Deepy
Sad će samo ići u džepove najveće mafijaške organizacije na svijetu- FIFE.
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi