Koji klubovi su dobili poziv za kreiranje evropske Premier lige?
Foto - EPA

UEFA izrazila svoje protivljenje

Koji klubovi su dobili poziv za kreiranje evropske Premier lige?

M. Šljivak

Vijest da su veliki evropski klubovi u saradnji sa Svjetskom fudbalskom federacijom (FIFA) krenuli u formiranje evropske Premier lige izazvala je ogromne reakcije u svijetu fudbala.

FIFA je podrškom za formiranje evropske Premier lige odlučila smanjiti utjecaj UEFA-e na svjetski fudbal, a Sky Sports se jučer objavio kako bi nova liga mogla da krene od 2022. godine.

Njezino formiranje bi vjerovatno značio kraj Lige prvaka. Brojni velikani evropskog fudbala su spremni da je igraju, a u njoj bi učestvovalo 16 ili 18 klubova.

Naravno, to bi bila istinska evropska elita. Lista potencijalnih učesnika je zaista impresivna i izgleda ovako:

Liverpool, Manchester United, Arsenal, Chelsea, Manchester City, Tottenham su klubovi iz Engleske kojima je ponuđeno mjesto, Barcelona, Atletico Madrid i Real Madrid su također dobili poziv, baš kao i PSG, Juventus i Bayern.

Za sada je ovih 12 timova u igri za kreiranje nove lige. Oni su spremni da ponudu prihvate, ali UEFA se odlučila oglasiti i jasno su poročuli da su protiv formiranja ovakve lige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

"Predsjednik UEFA-e je u nekoliko navrata isticao da je protiv formiranja Superlige. Principi solidarnosti, plasmana, ispadanja i otvorenih liga su nešto o čemu se ne može pregovarati. To je ono što čini evropski fudbal i zato je Liga prvaka najbolje takmičenje na svijetu. UEFA i klubovi su posvećeni tome da ja ne unište stvaranjem Superlige od 10, 12, pa čak i 24 kluba koja bi kad-tad postala dosadna", saopšteno je iz UEFA.

Sky tvrdi da je za novu ligu osigurano već šest milijardi dolara i bit će svakako zanimljivo vidjeti hoće li se veliki klubovi odvojiti od UEFA-e.

Top Komentari

ragge
Ebeš ovo, pa najzanimljivije što možeš vidjeti je kad ispliva neki novi klub pored ovih velikana.. kao što su isplivali Lajpcig,Lion prošle godine ili pretprošle Ajax.. to je najljepše u fudbalu Meni je iskreno dosadno gledati kako 10god isti osvajaju lp
10 0
BlueBoys
Hoce li se Renee Gracie vratiti voznji zna li sta? :)
9 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi