FIFA doživotno suspendovala suca iz Gane

Najteža moguća kazna

FIFA doživotno suspendovala suca iz Gane

Teme:

Joseph Odartei Lamptey, fudbalski sudac iz Gane, doživno je suspendovan nakon što je FIFA utvrdila njegovu umješanost u krojenje rezultata utakmice.

Sporna utakmica odigrana je u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, a sastali su se Južnoafrička Republika i Senegal. Taj meč odigran je u novembru prošle godine a završen je pobjedom JAR-a rezultatom 2:1.

Razlog zbog kojeg je Lamptey doživotno izbačen iz fudbala je penal koji je dosudio za domaću selekciju kod rezultata 0:0. Lopta je pogodila stopera Napolija Kalidoua Koulibalyja u nogu, a sudac je pokazao na bijelu tačku zbog navodnog igranja rukom u šesnaestercu.

S obzirom da je Južnoafrička Republika pobijedila sa 2:1, taj nepostojeći penal je itekako uticao na konačan rezultat utakmice, što je bio motiv za kažnjavanje suca iz Gane.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

“Sudac Lamptey prekršio je članak 69. stavak 1. našeg disciplinskog pravilnika po kojem službena osoba ni na koji način ne smije nepravilnim ponašanjem uticati na konačan rezultat utakmice. Zato smo ga odlučili doživotno odstraniti iz fudbalskih dužnosti bilo koje vrste. Ta je odluka i dalje neobvezujuća, a sve ostale informacije po pitanju inkriminirane utakmice bit će dostupne po pravomoćnosti odluke”, stoji u zvaničnom saopštenju FIFA-e.

FIFA se posljednjih godina oštro bori protiv korupcije u afričkom fudbalu, pa su tako 2016. godine doživotno kažnjena trojica sudaca iz JAR-a koji su namještali prijateljske utakmice odigrane još prije sedam godina.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi