FIFA profitira od proširenja Svjetskog prvenstva na 48 ekipa

Značajno veći prihodi

FIFA profitira od proširenja Svjetskog prvenstva na 48 ekipa

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino sa svojim saradnicima vrijedno radi na ideji da se Svjetsko prvenstvo uskoro zaigra u novom formatu.

Čini se da je već izvjesno da će doći do njegovog proširenja, a kroz desetogodišnje razdoblje bi ono trebalo brojati čak 48 reprezentacija i to bi se igralo u 16 grupa po tri reprezentacije.

Od promjene formata Svjetskog prvenstva najviše koristi trebala bi imati upravo FIFA, koja će bogato profitirati.

Prema pisanju portugalskog lista O Jogo, prihodi koje će FIFA ostvariti od Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. godine iznosit će 3,35 milijardi eura, a od prvenstva koje bi trebalo igrati 48 ekipa 2026. godine prihod bi trebao biti oko 3,95 milijardi eura.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Istovremeno, troškovi zbog porasta broja reprezentacija i utakmica povećat će se za 307 miliona eura, ali će se povećati i prihodi od TV prava (479 miliona eura) i marketinga (351 milion eura).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi