"Da bismo postale FIFA sutkinje, morale smo imati seks s njim"
Foto: Screenshot

Isplivao prljav veš

"Da bismo postale FIFA sutkinje, morale smo imati seks s njim"

Eldar Ganibegović
Teme:

Šest žena optužilo je Rodolfa Sibriana za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Inače, on je najiskusniji sudac iz Salvadora koji vodi tečajeve za buduće suce.

Vilma Montes jedna je od najboljih sutkinja u El Salvadoru. Izašla je na međunarodnu razinu i sudila FIFA-ine utakmice . Međutim, već nekoliko mjeseci je depresivna i više se fokusira na svoje zdravlje nego na nogomet.

Sredinom 2017. godine tužila je bivšeg potpredsjednika pravosuđa Rodolfa Sibriana za seksualno uznemiravanje. Montes je prvo otišla u nacionalni nogometni savez (FESFUT) sa slučajem, a kasnije je poslala i dopis Izvršnom odboru saveza.   

U njezinom se slučaju u sindikalnim uredima nije dogodilo ništa posebno. Čak 18 mjeseci nakon početka suđenja, koje je konačno i održano, Vilma Montes se povukla s njega.

Ranije je svjedočila da ju je Sibrian zlostavljao 2014. i 2015. godine, ali nije bila jedina žena koja je iskusila podlost svog nadređenog.

Oglasi

Slučaj je, između ostalih, opisao i istražio francuski istraživački novinar Romain Molina. Ukupno šest žena potvrdilo mu je da su u istoj situaciji kao Montes.

"Sibrian mi je prvo napisao o osobnim stvarima koje nemaju veze s nogometom. Zatim me zamolio da izađem s njim na piće. Rekao je da bi mogao poboljšati moju karijeru ako bih imala odnos s njim. Ucjenjivao nas je. Da bismo postali FIFA sutkinje, morale smo se poseksati s njim. Jasno je dao do znanja da je to najbolji način za promaknuće", anonimno je opisala jedna od žrtava.

Ujedno je objasnila da nisu svi pristali na to, ali su shvatili da bez dogovora sa Sibrianom ne bi imali šta tražiti u nogometu. Bila je to mješavina straha i srama.

"Problem je bio u tome što smo bili previše uplašeni da bismo o tome pričali naglas, kao što je to kasnije učinila Montes. Bila je hrabra", opisala je jedna od sutkinja.

U posljednjih pet godina ukupno je osam salvadorskih saveznih dužnosnika optuženo za seksualno uznemiravanje. Sličan je problem također uočljiv u cijeloj CONCACAF zoni. U januaru 2019. gvajanski savez otpustio je svog glavnog suca zbog seksualne agresije.

U julu 2021. zbog istih djela FIFA je doživotno suspendovala potpredsjednika FS Haitija, kao i čelnika sudačkog odbora.

Top Komentari

Ade1
Ako je istina kriv je i ****o treba presuditi ali mi ni one nisu jasne da bi 90 minuta držale pipu ustima pristajale su da hi taslaci
0 1
GuiliDamou
Nece Pilav, samo se igra…
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti