FIFA ima ideju: Svjetsko prvenstvo sa 40 reprezentacija?

Od 2026. godine

FIFA ima ideju: Svjetsko prvenstvo sa 40 reprezentacija?

Edmir Škorić
Teme:

Svjetsko nogometno prvenstvo 2026. godine moglo bi brojati čak 40 reprezentacija.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) razmatra mogućnost da poveća broj učesnika SP-a sa 32 na 40 reprezentacija od 2026. godine.

AFP se poziva na neimenovan izvor i tvrdi da je to dio reformskog paketa Fife, koji je predstavljen danas na sjednici Izvršnog komiteta. 

Nedavno se Evropsko prvenstvo povećalo sa 16 na 24 reprezentacije, pa ne iznenađuje da bi u budućnosti mogli da gledamo 40 reprezentacija na Mundijalima.

Istina, mogao bi opasti kvalitet i sama draž ovako velikih događaja, mada će mnoge reprezentacije imati veće šanse da zaigraju na velikim pozornicama.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

I dok se prave razni projekti za budućnost, u međuvremenu je u Zurichu uhapšeno još nekoliko uposlenika Fife.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.