Glas za Infantina je glas za veći broj selekcija na Mundijalu
Foto: EPA

UEFA-in kandidat za predsjednika FIFA-e je Infantino

Glas za Infantina je glas za veći broj selekcija na Mundijalu

Adnan Beganović
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) uskoro će dobiti novog predsjednika, koji će na tom mjestu naslijediti Seppa Blattera. 

Sepp Blatter osmi je predsjednik Međunarodne fudbalske federacije, a na predsjedničko mjesto je izabran sredinom 1998. godine naslijedivši Joaa Havelangea.

U vrijeme Blatterovog mandata FIFA je postala jedna od najmoćnijih svjetskih organizacija, ali u isto vrijeme Blatterovu eru obilježili su mnogobrojni korupcijski skandali.

Protiv Blattera švicarske vlasti su otvorile kriminalnu istragu zbog sumnji u korupciju, a u februaru će biti održani novi izbori nakon kojih će FIFA dobitri novog predsjednika.

U medijima se svakodnevno špekuliše o imenima kandidata, a sigurno je da će se za predsjedničko mjesto takmičiti i glavni sekretar Evropske fudbalske federacije Gianni Infantino.

Infantina je nominovala UEFA, a ukoliko bude izabran za čelnog čovjeka FIFA-e, glavni sekretar UEFA povećat će broj sudionika na Mundijalu.

"Povećat ću broj reprezentacija na Mundijalu sa 32 na 40. Vjerujem da je to pravi put, a dobra iskuzstva smo imali sa povećanjem broja reprezentacija na Evropskom prvenstvu. Fudbal mora uključiti što više udruženja u najvažnijem fudbalskom događaju na svijetu", između ostalog je izjavio Infantino.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Međutim, ugledni inostrani mediji ne slažu se sa Infantinom, te tvrde da na ovaj način glavni sekretar UEFA-e želi pridobiti podršku saveza čije reprezentacije u trenutnom formatu teško mogu do Muindijala.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.