FIFA-ina sutkinja u ukrajinskom selu nahranila ruske vojnike, pa doživjela traume

Govorila za britanski Mirror

FIFA-ina sutkinja u ukrajinskom selu nahranila ruske vojnike, pa doživjela traume

Edmir Škorić

Ukrajinska nogometna sutkinja Maryna Striletska (38) imala je neugodno iskustvo s ruskim vojnicima.

Sutkinja koja ima FIFA značku nalazi se na istoku Ukrajine gdje se takođe vode borbe i gdje je ruska vojska zauzela položaje. Njeno selo nalazi se u blizini razorenog drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva, a sada samo moli Boga da sve prestane i da preživi pakao koji ju je iznenada zadesio, baš kao i sve njene ljude u Ukrajini.

Ona je sada dala emotivan intervju za britanski dnevnik The Mirror te je ispričala o strahotama koje su je zadesile.

"Moja obitelj i ja smo kod kuće danima. Ponekad se čuju eksplozije, možemo čuti tenkove na ulicama. Rusi su svuda oko nas, nismo mogli otići. U mom selu je sada mirno, ali u susjednim selima se vode borbe i čuju se eksplozije i bombe", kazala je ona, nastavivši:

"Sada je najsigurnije sjediti kod kuće i moliti se. Imamo podrum, pa se tamo možemo sakriti. Spvala sam na podu blizu ulaza u podrum. Ruski vojnici dolaze nam sa puškama na vrata, ali su gladni i traže hranu i vodu. Nakon što jedu i napiju se vode, pljačkaju nas".

Međunarodna sutkinja je također rekla da je Rusija koristila oružje zabranjeno Ženevskom konvencijom, na maloj udaljenosti od njene kuće. No, Striletska tvrdi da se Ukrajinci neće predati i da će se "boriti do kraja" za svoju zemlju.

"U Okhtyrki, koja je 40 kilometara od mjesta gdje živim, već su bacili termobaričnu bombu. Ukrajinci su neustrašivi. Borimo se praznih ruku i zaustavljam tenkove koristeći samo naša tijela. Kod kuće pripremamo molotovljeve koktele kako bismo zaštitili svoje domove. Borit ćemo se do kraja jer vjerujemo u našu zemlju i njene ljude", dodala je Maryna.

Potražite više informacija na temu Premier league:

I nju kao i mnoge druge Ukrajinke i Ukrajince očekuju dani neizvjesnosti, straha i patnje, u nadi da će sve da se završi i da će se vratiti svojim normalnim životima.

Ovo je već deveti dan ruske invazije na Ukrajinu, a do sada je održano nekoliko neuspješnih pregovora između delegacija dvije susjedne zemlje, dok u međuvremenu biva sve veći broj civilnih žrtava i sve je veća teritorija koju okupiraju ruski vojnici, čiji predsjednik Vladimir Putin nema namjeru stati sa misijom. Putin je jučer kazao da će ići do kraja...

Top Komentari

Paradoks
kakva propaganda u p.m.
1 2
Zulfikar
Ona ovako otvoreno izvjestsva o situaciji u njenom mjestu koje je ujedno pod okupacijom Ruske vojske koja ih takodjer pljacka??? Mozete li zamisliti scenario iz recimo Prijedora tokom jula 1992 gdje neki Bosnjak javno i objektivno za Reuters opise situaciju u tom gradu…
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije