Infantino najavio velike promjene: VAR revolucija, SP za kadete svake godine i "nova igra"

FIFA želi veći broj utakmica

Infantino najavio velike promjene: VAR revolucija, SP za kadete svake godine i "nova igra"

Edmir Škorić

U Bangkoku (Tajland) održan je 74. Kongres FIFA-e i bilo je to prvi put da se održi na jugoistoku Azije, a predsjednik FIFA-e Gianni Infantino najavio je velike i značajne promjene koje će doći.

Infantino je, između ostalog, rekao da je FIFA "jedinstvena" u raspodjeli prihoda širom svijeta. Nagasio je da je njihova misija rast fudbala na globalnoj razini i pružanje više prilika za takmičenje ekipama iz cijelog svijeta.

Predsjednik FIFA-e predložio je organiziranje fudbalskog festivala do 15 godina, otvorenog za svih 211 saveza članica FIFA-e, uz proširenje turnira U-20 i U-17 koje je već u toku. I naglasio je da je, unatoč organizaciji samo malog postotka klupskih i reprezentativnih utakmica diljem svijeta, FIFA jedinstvena po tome što je svoje prihode distribuirala diljem svijeta – s oko 70% saveza članica koji se oslanjaju na njenu podršku u organiziranju fudbalskkih događaja na svojim teritorijima.

"Govorili smo (da) fudbal ujedinjuje svijet. Ali svi dobro znamo da danas živimo u vrlo agresivnom i podijeljenom svijetu", rekao je Infantino i dodao: “Ujediniti ovaj svijet je naša odgovornost, to je naš odgovor na agresiju, naš odgovor na mržnju, naš odgovor na rat. Spaja ljude iz cijelog svijeta – to je ono što fudbal radi, od juga do sjevera od istoka do zapada… Jedina stvar koja je važna je boja dresa koji će igrači nositi za svoj klub ili reprezentaciju".

FIFA uvodi Svjetsko prvenstvo u futsalu za žene, a prvo izdanje na Filipinima 2025. godine. Svjetsko klupsko prvenstvo za žene premijerno se ira 2026. godine. Infantino je najavio Svjetsko prvenstvo za kadete svake godine i koje će uključivati čak 48 reprezentacija. SP za igrače do 20 godina igraće se svake vije godine.

Oglasi

"Razmišljamo o Svjetskom prvenstvu U-15 ili svojevrsnom festivalu na kojem će igrati sve reprezentacije, dječaci i djevojčice", poručio je Infantino.

Osim toga, igra se Svjetsko klupsko prvenstvo u novom formatu sa 32 ekipe, a najbolje ekipe na planetu sastat će se u Sjedinjenim Državama, dok je plan da se revitalizira Interkontinentalni kup u kojem će prvak Lige prvaka imati mjesto u finalu.

Najavljena je i VAR revolucija.

"Trener svake ekipe imat će pravo tražiti pomoć VAR-a dva puta po utakmici. Ako se nakon tako zatražene provjere promijeni inicijalna odluka sudije, ekipa koja je zatražila provjeru imat će i dalje pravo na dvije provjere. Ako pak nakon ovako zatražene provjere VAR potvrdi odluku sudije s terena, onda ekipa koja ju je tražila gubi pravo na jednu provjeru po svom zahtjevu", pojasnio je predsjednik FIFA-e Infantino.

I za kraj je predsjednik FIFA-e najavio "novu igru", koja će biti bolja od svih prethodnih, a odnosi se na video igru koju razvija kao rival EA Sportsu. Tvrdi da će to biti najbolja igra ikada.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko fudbalsko krovno tijelo okončalo je svoje partnerstvo s EA Sportsom prošle godine, ugovor koji je trajao od 1993. godine. EA Sports je potom izdao EA FC Sports u septembru 2023., dok FIFA još nije objavila svoju verziju.

"Razvit ćemo fudbalsku simulaciju, jer kada sva djeca igraju tu igru, zvat će je FIFA, ne mogu je drugačije zvati. Razvijamo nove partnere i novu igru koja će, očito kao i sve što radimo, biti najbolja. Pripremite se stoga za novu FIFA igru", poručuje prvi čovjek FIFA-e.

Top Komentari

BoSniaN_BuLL
Bosnu i Hercegovinu hocu u igrici haha Iz saveza bi treba li dati licenzu fifi igrici ili fc24 kako se danas zove i ne traziti puno para, da je reprezentacija u igrici! Kakav PES tu nemas nikakvu kontrolu za igranje i sut!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi