FIFA mora praviti promjene: Ugovori, transferi, prelazni rok...

Zbog suspenzije takmičenja

FIFA mora praviti promjene: Ugovori, transferi, prelazni rok...

Teme:

Kada će pandemija novog koronavirusa krenuti "silaznom putanjom", niko još ne može sa sigurnošću tvrditi. Međutim, vrijeme je da se ozbiljno počne razmišljati šta i kako dalje, kada Covid-19 prestane biti jedino što zaokuplja pažnju svjetske javnosti.

Šta i kako dalje, jedno je od glavnih pitanja i u svjetskom fudbalu koji je, manje-više, već neko vrijeme zaustavljen.

Zbog toga je krovna kuća svjetskog fudbala, FIFA, već počela raditi na različitim planovima za budućnost.

Novinari Reutersa su navodno uspjeli "baciti oko" na jedan još uvijek povjerljivi dokument FIFA-e, prema čijem sadržaju se može zaključiti da se radi na planu za pomjeranje narednog prelaznog roka, ali i na rješavanje problema sa ugovorima igrača i članova stručnih štabova.

Navodno je pomenuti dokument prezentovan FIFA-inoj "Koronavirus radnoj grupi", a jedna od glavnih stavki u njemu jeste zaključak da se ugovori igrača i trenera sa klubovima moraju produžiti tako da traju do završetka odloženih takmičenja u različitim državama. To se naravno odnosi na ugovore igrača koji su 30.6. trebali postati slobodni i na ugovore o posudbama.

O sadržaju i zaključcima dokumenta u pitanju bi uskoro trebali raspravljati svi članovi FIFA-ine radne grupe.

Podsjetimo, kako još nema konkretnih mogućih datuma nastavka fudbalskih takmičenja širom svijeta, valdinost ugovora velikog broja igrača bi mogla praviti velike probleme klubovima, nacionalnim, kontinentalnim savezima i na kraju FIFA-i.

Zbog toga u FIFA-i žele riješiti ovaj problem što je jednostavnije moguće - izdati naredbu da se svi ugovori koji su trebali isteći po pretpostevljenom okončanju sezone produže koliko je potrebno - dok se nacionalna i evropska takmičenja ne završe.

Slično bi se primjenjivalo i na primjere ugovora već potpisanih za narednu sezonu, pa bi se i datum početka njihovog važenja mogao pomjeriti u slučaju da dođe do pomjeranja početka samih takmičenja.

Rizik da bi neka državna takmičenja mogla početi i završiti prije ili kasnije od drugih je također nešto čime su se bavili u već pomenutom FIFA-inom dokumentu.

"U slučaju preklapanja sezona i/ili perioda za registraciju, a ako se strane drugačije ne dogovore, prednost se daje bivšem klubu da završi sezonu sa originalnom ekipom, kako bi se zaštitio integritet domaćih ligaških takmičenja", stoji navodno u dokumentu.

Ovako bi bio riješen, recimo, problem na koji bi mogli naići Chelsea i Ajax s obzirom da su Plavci već potpisali ugovor sa fudbalerom Kopljanika Hakimom Ziyechom koji bi trebao početi važiti od početka sezone, dok će on do okončanja ove ostati u Amsterdamu. Problem je što se ne zna kada će i da li će sezona 2019/2020 biti završena, a kada će nova početi.

FIFA-ina radna grupa je došla do zaključka da je potrebno isplate za transfere, koje se također "vrte" oko datuma početaka i završetaka sezone ili perioda za registraciju, odgoditi do početka nove sezone.

Biće potrebno ispitati i problem obaveza kluba o isplaćivanju plata igračima i osoblju u trenucima kada su takmičenja suspendovana. Navodno u dokumentu stoji preporuka da klubovi, igrači i osoblje sarađuju i da trebaju sami doći do dogovora o eventualnim smanjenima primanja. Ipak, FIFA preporučuje i alternativu, da se dogovori između klubova i uposlenika suspenduju u periodima kada su zabranjene utakmice i treninzi. U tim slučajevima postoji i "FIFA Fond za profesionalne igrače" koji bi trebao olakšati poteškoće klubovima koji se nađu u teškoj situaciji.

Na koncu, važna stavka iz dokumenta tiče se prelaznog roka, čiji termin je također izabran na osnovu datuma završetka i početka sezona. On bi se morao promijeniti u skladu sa novim datumima za kraj ove i početak naredne sezone. FIFA će navodno odobriti promjenu termina prelaznog roka sve dok on ne prelazi maksimalni period od 16 sedmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi