Apsurdne promjene FIFA-e zbog kojih će jedna reprezentacija uvijek igrati na Svjetskom prvenstvu!

U Oceaniji se zna pobjednik

Apsurdne promjene FIFA-e zbog kojih će jedna reprezentacija uvijek igrati na Svjetskom prvenstvu!

E. Škorić

FIFA je odlučila povećati broj reprezentacija na budućim svjetskim prvenstvima sa 32 na 48, što će značiti da ćemo Novozelanđane stalno gledati na smotri najvećih reprezentacija svijeta.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će posljednje koje će se igrati po starim pravilima i u formatu s 32 reprezentacije.

Već 2026. godine u SAD-u, Kanadi i Meksiku imat ćemo Mundijal sa 48 reprezentacija, što je četvrtina FIFA-inih članica. Najviše će profitirati Afrika i Azija koje će udvostručiti broj učesnika na Mundijalu, dok će iz Evrope umjesto 13 na SP otići 16 reprezentacija, pa možemo reći da će i BiH imati veće šanse da po drugi puta zaigra na velikom turniru.

Proširenjem SP-a FIFA će umjesto dosadašnjih 5,5 dobiti 6,5 milijardi eura, ali pomalo se gubi sama draž jer će neki timovi skoro pa imati osiguran nastup na Svjetskom prvenstvu, iako će u Evropi i dalje biti pakleno doći do cilja jer je veliki broj sjajnih reprezentacija i neće biti lako upasti među odabrane.

Afrika, koja trenutno ima pet, dobit će dodatna četiri mjesta, dakle devet ukupno. Iz Azije će umjesto četiri na SP ići osam reprezentacija, a Južna i Sjeverna Amerika dobit će po šest umjesto po četiri mjesta. No, najveći pobjednik promjena bit će Novi Zeland.

Kvalifikacije za SP u Oceaniji su specifične i pomalo apsurdne. Novi Zeland doslovno nema protivnika koji mu može ugroziti šanse da ide na SP. Oni su u finalu kvalifikacija za Katar pobijedili Solomonove otoke s 5:0, a u prvih pet utakmica kvalifikacijskog turnira postigli su 18 i primili samo jedan gol.

Oglasi

Pobjednik Oceanije je za konačan plasman na SP morao da igra finale protiv jedne ekipe iz Azije ili Amerike, a Novozelanđani su samo jednom dobili takav meč i to 2010. kad su lagano pobijedili Bahren i otišli na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, gdje su remizirali u tri meča u grupi i to im je bilo drugo nastupanje na Mundijalu nakon 1982. godine.

S reformama koje je najavio Gianni Infantino, Oceanija će imati obezbijeđeno najmanje jedno mjesto nas Svjetskom prvenstvu, a to ujedno znači da ćemo Novi Zeland gledati na svakom narednom Mundijalu. Naravno, bit će kao i uvijek kvalifikacije, ali to će biti samo puka formalnost jer Novi Zeland neće imati protivnika po mjeri.

Od trenutka kada je 2007. Australija zbog loše konkurenciej napustila Oceaniju i prešla u Aziju, Novi Zeland je osvojio bukvalno sve što je mogao i postao tamo hegemon.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Novi Zeland prethodne deceniej nije poražen od protivnika iz svoje kvalifikacijske zone. Iako je 101. na FIFA rang listi, nema sebi ravnoga u Oceaniji. Najjači protivnik su im Salomonovi otoci, a preostali rivali su Tonga, Samou, Fidži... Definitivno, najveći pobjednici novih FIFA-inih promjena.

Novi Zeland će vjerovatno svaki put kao prvi u kvalifikacijama ići direktno, drugoplasirani iz Oceanije igrat će interkontinentalno doigravanje protiv ekipa iz Afrike, Azije i Amerike.

Top Komentari

Mostarac94
Kome smeta jak Novi Zeland?
3 1
Arnel925
Kad budemo opet imali igrače poput oni kad smo otišli u Brazil onda ćemo opet vidjeti SP. Trebamo se vise koncentrisati da odemo na Evropsko Prvenstvo prvi put. Jer tu su dosta veće šanse.
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti