FIFA odustala od proširenja Mundijala - za sada

U Kataru će igrati 32 reprezentacije

FIFA odustala od proširenja Mundijala - za sada

FIFA je i zvanično odustala od planova o proširenju Svjetskog prvenstva, barem kada je riječ o Mundijalu koji će se 2022. godine održati u Kataru.

Naime, Mundijal u Kataru će ostati u standardnom formatu od 32 reprezentacije, ali bi već na Svjetskom prvenstvu 2026. godine moglo igrati 48 reprezentacija.

"U skladu sa zaključcima istraživanja o izvodljivosti odobrenog od strane Vijeća FIFA-e na prošlom sastanku, FIFA i Katar su zajedničkim snagama istražili sve mogućnosti za povećanje broja učesnika Mundijala sa 32 na 48, pa tako i pomoć susjednih zemalja.

Nakon temeljitog procesa konsultacija u koji su bili uključeni svi bitni sudionici u organizaciji, zaključeno je da pod trenutnim okolnostima nije moguće dati prijedlog za povećanje broja učesnika.

Zbog toga će Svjetsko prvenstvo ostati na 32 reprezentacije kako je prvobitno bilo i planirano i dodatni prijedlozi neće biti podnošeni na narednom FIFA-inom Kongeru 5. juna", stoji u zvaničnom saopštenju FIFA-e.

Inače, plan da se poveća broj učesnika na smotrama najboljih svjetskih reprezentacija razrađuje se već neko vrijeme, ali sada se čini da je predjsednik FIFA-e Gianni Infantino shvatio da bi to u ovom trenutku bio itekako nepopularan i nepraktičan potez.

Podsjetimo, FIFA je već naišla na dovoljno kritika kada je odlučila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2022. godine dati Kataru.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ipak, vjeruje se da će FIFA ustrajati u svojim željama da na Svjetskom prvenstvu 2026. godine zaigra 48 reprezentacija.

Svjetsko prvenstvo 2026. godine igrat će se u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi