Fudbalska su velesila, a u nedjelju igraju za prvu svjetsku titulu
FOTO: EPA

Finale U17 Mundijala

Fudbalska su velesila, a u nedjelju igraju za prvu svjetsku titulu

Haris Zilić

Njemačka fudbalska reprezentacija posljednje vrijeme bilježi slabe rezultate, ekipa nikako da se ugira, a domaćini su EURO-a naredne godine i sigurno će biti velika očekivanja tamošnje javnosti.

Međutim, Njemačka ne mora birnuti za budućnost barem za nekoliko godina ako se po jutru dan poznaje.

Kadetska U17 fudbalska reprezentacija Njemačke izborila je finale Svjetskog prvenstva do 17 godina kojem je domaćin Indonezija.

U polufinalnoj utakmici punoj preokreta i dosta uzbuđenja eliminisali su Argentinu nakon boljeg izvođenja penala.

Regularni dio završen je 3:3 u utakmici gdje smo vidjeli efikasan i uzbudljiv fudbal sa dosta preokreta, a Njemačka je dva puta bila u vodstvu, Argentina jednom, a na kraju su mladi Gaučosi izborili penale. U penal seriji Njemačka je slavila rezultatom 4:2, Argentinci su promašili dva penala.

Oglasi

Klasik u finalu

U finalu reprezentaciju Njemačke očekuju vršnjaci iz Francuske i to će biti još jedan evropski fudbalski klasik.

Francuska je u polufinalu sa minimalnih 1:0 savladala Mali koji je najprijatnije iznenađenje turnira.

Za treće mjesto i bornzanu medalju u subotu 2. decembra od 13 sati će igrati Argentina i Mali, dok je finalni duel Francuske i Njemačke na rasporedu u nedjelju 3. decembra u 13 sati.

Interesantno da je Njemačka u kadetskoj konkurenciji posljednji put u finalu igrala 1985. godine, a dva puta su bili treći 2007. i 2011. godine, dok titulu kadetskog prvaka vjerovali ili ne još uvijek nemaju.

Francuska je kadetski prvak svijeta bila 2001. godine, a trećepalsirani su bili 2019. godine.

Najviše titula kadetskog prvaka svijeta ima Nigerija ukupno pet, Brazila ima četiri, a Brazilci su još šest dana aktueni akdetski prvaci svijeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi