FIFA pomjerila starosnu granicu za Olimpijadu

Nakon odgađanja igara u Tokiju

FIFA pomjerila starosnu granicu za Olimpijadu

Nakon dosta rasprave, Olimpijske igre u Tokiju koje su se trebale održati ove godine, zbog globalne pandemije novog koronavirusa, su odgođene za narednu.

Turnir na Olimpijskim igrama, za razliku od recimo košarke, nije jedno od najprestižnijih fudbalskim takmičenja. Svejedno, turnir je koji sve reprezentacije učesnice shvataju veoma ozbiljno.

Kako je u olimpijske (U23) selekcije dozvoljeno pozvati i do tri igrača iznad 23 godine starosti, za Olimpijadu u Tokiju su mnoge reprezentacije najavljivale i neka velika svjetska imena u svojim redovima.

Međutim, Olimpijada je u međuvremenu odgođena.

Ipak, FIFA je odlučila pomjeriti starosnu granicu za fudbalski turnir, pa će naredne godine u Tokiju moći nastupati selekcije sačinjene od igrača do 24 godine starosti (svi rođeni nakon 1. januara 1997.). Dakle, selektori će moći računati na sve igrače koje su mislili voditi u Japan i ove godine.

U Tokiju će naredne godine titulu braniti Brazil, a učestvovaće još reprezentacije Njemačke, Francuske, Argentine, Španije, Rumunije, Obale Slonovače, Egipta, Južne Afrike, Novog Zelanda, Australije, Južne Koreje, Saudijske Arabije i naravno selekcija zemlje domaćina, Japana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi