Scolari nakon 18 godina otkrio veliku tajnu: Naš doktor Runco je najzaslužniji što smo osvojili SP!

Brazil briljirao u Japanu i Južnoj Koreji

Scolari nakon 18 godina otkrio veliku tajnu: Naš doktor Runco je najzaslužniji što smo osvojili SP!

E. Čaušević

Brazil je 2002. godine osvojio titulu Svjetskog prvenstva koje se igralo u Japanu i Južnoj Koreji, a to je za Karioke bila peta titula prvaka svijeta.

Brazil na Mundijal nije došao kao prvi favorit i nije tajna da situacija u reprezentaciji nije bila baš najbolja. Nakon poraza u finalu 1998. godine navijači u Brazilu izgubili su vjeru u ovu generaciju, ali je Luiz Felipe Scolari uspio da preporodi ekipu i dođe na kraju do titule.

Tokom cijele sezone Brazilci su bili u velikim problemima, a najveći strah bio je da li će Ronaldo i Rivaldo biti spremni. Ronaldo nije igrao skoro cijelu sezonu za Inter zbog povrede koljena i doktori italijanskog tima su bili sigurni da neće biti spreman.

S druge strane dva mjeseca prije kraja sezone Rivaldo je također povrijedio koljeno i ljekari Barcelone su željeli da ide na operaciju. Ipak, tada se upetljao ljekarski tim reprezentacije Brazila i odbio je tu mogućnost što je bio pun pogodak.

Scolari je za Guardian pričao o svojoj karijeri, a neizostavna tema bio je Mundijal iz 2002. godine. On je poručio da je čovjek odluke bio doktor Runco koji je spasio Brazilce.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ne smijemo zaboraviti da Ronaldo te sezone nije igrao u Interu. Doktori tog kluba su rekli da neće igrati ni na Mundijalu. No, naš doktor Runco je garantovao da će on biti spreman. Pazili su ga maksimalno i savjetovali šta da radi. Pored njega i Rivaldo je dva mjeseca prije početka SP-a trebao na operaciju koljena. No, naš doktor je rekao da nema šanse i da će mu on pomoći da se oporavi samo radeći vježbe. Runco je ispunio obećanje i spremio ih za Mundijal, a svi znamo šta su tu uradili Ronaldo i Rivaldo", rekao je Scolari.

Ronaldo je bio najbolji strijelac Mundijala sa osam golova, a dva je zabio u finalu protiv Njemačke. I Rivaldo je bio odličan i uspio je postići pet pogodaka iako je igrao u veznoj liniji Karioka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije