FIFA je u srijedu napravila revolucionarni potez koji će uzdrmati mnoge klubove

Promjena u prijelaznom roku

FIFA je u srijedu napravila revolucionarni potez koji će uzdrmati mnoge klubove

Admin Čaušević
Teme:

FIFA je odlučila da uvede novi pravilnik koji se tiče posudbe fudbalera. 

Do sada su brojni klubovi u Evropi znali imati mnogo posuđenih igrača. Prije nekoliko sezona Juventus je imao čak 41 posuđenog igrača, a Chelsea 22. To u budućnosti neće biti moguće.

Naime, Izvršni odbor FIFA-e je odlučio da od 1. jula na snagu stupa novi pravilinik kojeg mnogi smatraju kao revolucionarnim potezom.

Sada će minimalni perido posudbe biti interval između dva prijelazna roka, odnosno jedna polusezona, a maskimalni period posudbe je jedna sezona.

Do sada je bilo slučajeva da klubovi dovedu igrača na dvogodišnju posudbu pa odlučuju da li će ga kupiti ili ne, to se više neće moći dešavati.

Bit će zabranjeno posuđivati već posuđenog igrača nekom trećem klubu, a tokom sezone posuba igrača između istih klubova su ograničene na trojicu igrača.

Od 1. jula do 30. juna 2023. godine klub će moći imati maksimalno osam posuđenih igrača profesionalaca tokom sezone. U narednim godinama taj broj će padati da bi od 2024. godine trebao iznosti šest posudbi.

Važno je napomenuti da će igrati mlađi od 21 godine biti isključeni iz ovih ograničenja.

FIFA je svim članicama dala period od tri godine da implementiraju pravila posudbe igrača u skladu sa međunarodno utvrđenim principima.

Top Komentari

denimen9
Juve glavni u svim ovom lopovlucima ccc
7 1
salt_city
Top pravilo,klubovi dovode igrace koji vrijede 50 ili vise miliona pa ce ga platit nakon 2 ili 3 godine a u medjuvremenu trose stotine miliona KM..
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi