Zinčenko dao emotivan intervju o ratu u Ukrajini: Samo da mi nije moje kćerke...

Teško mu je sve ovo palo

Zinčenko dao emotivan intervju o ratu u Ukrajini: Samo da mi nije moje kćerke...

Edmir Škorić

Ukrajinski reprezentativac Oleksandr Zinčenko dao je intervju za BBC Sport u kojem je govorio o aktuelnoj i globalnoj temi - invaziji Rusije na Ukrajinu.

Zinčenko je među prvima još na početku invazije prije desetak dana osudio Vladimira Putina i javno mu poručio kako se nada da će "umrijeti najbolnijom smrću", mada je Instagram obrisao taj post.

Bilo je to 24. februara, onog dana kada je započela ruska invazija koja i danas traje i nažalost odnosi veliki broj žrtava, a osim vojnih lica, stradaju civili, nažalost sve više i nedužna djeca.

Zinčenko je trenutno u Manchesteru, ali priznao jed a bi se vratio kući da se bori da nije njegove kćeri.

"Moja misija je da pokažem svijetu šta se događa i radije bih umro nego se predao. Jako sam ponosan što sam Ukrajinac i to ću biti do kraja života. Kad vidite te ljude kako se bore za svoje živote... Nemam riječi. Poznajem ljude Ukrajince, njihov mentalitet, prije će umrijeti nego dozvoliti da se predaju".

Osim toga, priznao je da mu je nemoguće zaboraviti bol koju su pretrpjeli Ukrajinci, mnogi osuđeni na život u bunkerima zbog ruskih napada.

"Samo plačem. Prošlo je već mnogo dana, ali ponekad se čak odvezem na poligon i počnem plakati . Zamislite da je mjesto gdje ste rođeni, gdje ste odrasli, sada prazno polje".

"Moramo zaustaviti rat. Razgovarao sam s mnogim ljudima koji su na našoj strani i kažu da je smiješan način na koji nas ruska televizija prikazuje. Moja misija je pokazati ostatku svijeta što se trenutno događa. Postoje gradovi u istočnom dijelu Ukrajine gdje civili, Rusi, prave lažne prosvjede. Mogu pokazati milion videa onoga što sada rade. Mogu pokazati sve gradove u svojoj zemlji koje su uništili", objasnio je nogometaš.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zahvalio se svima na velikoj podršci Ukrajini, a i sam ističe da dobija mnogo poruka podrške.

"Da nije moje kćerke i porodice, ja bih već bio tamo - u Ukrajini na ratištu", zaključio je Zinčenko.

Top Komentari

amza
Imaju i drugi.pprodice pa su tamp.neseri
8 1
Goran86
Sere ako neces ici ne govr nista
7 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi