Otkriveno kako Saudijci sa jednom zemljom sa Balkana "završavaju" domaćinstvo za Mundijal

Kandidati za 2030. godinu

Otkriveno kako Saudijci sa jednom zemljom sa Balkana "završavaju" domaćinstvo za Mundijal

A. Čaušević
Teme:

Saudijska Arabija za cilj ima da bude organizator Svjetskog prvenstva 2030. godine i u potrazi je za partnerima s kojim bi organizovala najvažniji fudbalski događaj.

Saudijci sigurno imaju kapacitet da sami organizuju Mundijal, međutim kako bi imali što veću podršku u potrazi su za partnerima kao organizatorima.

Cilj kraljevske porodice Bin Salman je da 75% utakmica bude odigrano na tlu Saudijske Arabije, a ostatak u drugim zemljama.

Kao mogući partneri Saudijcima spominju se Egipat i Grčka, a danas su otkriveni na koji način pokušavaju da privole Grke.

Navodno su već održani tajni sastanci između lidera zemalja sa arapskog i balkanskog poluostrva, a Saudijci su dali čvrsto obećanje Grcima.

Naime, plan Saudijaca je da Grcima izgrade tri super moderna stadiona na kojim bi se igrao Mundijal, a da zauzvrat ta evropska zemlja bude partner za domaćinstvo.

Oglasi

Kandidatura Saudijske Arabije, Grčke i Egipta bi sigurno imala velike šanse jer bi čak 52 afričke članice FIFA-e podržale Egipat, dok Saudijci imaju podršku azijske federacije, dok bi sigurno i pojedine članice UEFA-e glasale za Grčku.

I Južna Amerika se nada da će dobiti domaćinstvo Mundijala, a četiri zemlje sa tog kontinenta su već predale zajedničku kandidaturu.

Tako su Argentina, Čile, Urugvaj i Paragvaj odlučili da se ponude za organizaciju Svjetskog prvenstva 2020. godine.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Uskoro se očekuje da od evropskih zemalja Španija i Portugal predaju zajedničku kandidaturu, a njima bi se trebao priključiti i Maroko.

Odluka o domaćinstvu Mundijala 2030. godine će biti donesena do kraja 2024. godine. Naredno Svjetsko prvenstvo 2026. godine održava se u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Top Komentari

user1666374721
I Bosna, Srbija, Crna gora, i Kosovo, spremaju kandidaturu,
4 0
atomskimrav
Mi cemo umjesto Argentine presati kandidaturu za svejtsko prvenstvo 2020 godine. Oni nek idu poslije lakse ce im biti.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi