FIFA će pomjeriti početak Svjetskog prvenstva u Kataru
Foto - EPA

Uskoro zvanična odluka

FIFA će pomjeriti početak Svjetskog prvenstva u Kataru

Midhat Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) odlučila je pomjeriti datum početka Svjetskog prvenstva u Kataru.

Turnir najboljih selekcija svijet planiran je da se održi od 21. novembra do 18. decembra, ali po informacijama do kojih je došao The Athletic, početak prvenstva bit će pomjeren za jedan dan.

Odluka o promjeni termina donijeta je zbog činjenice da Katar kao domaćin želi igrati prvu utakmicu prvenstva. FIFA im je spremna izaći ususret i Svjetsko prvenstvo bi trebalo početi u nedjelju 20. novembra, odnosno dan ranije od planiranog.

Prema prvobitnom planu Svjetsko prvenstvo utakmicom su trebali otvoriti Nizozemska i Senegal, ali se to po svemu sudeći neće dogoditi jer će domaća selekcija prva na teren.

Ostatak rasporeda se neće mijenjati. Sve će biti odigrano po planu i programu, a očekuje se da FIFA uskoro zvanično saopšti da će Katar i Ekvador otvoriti turnir.

Zemlje domaćini od 2006. godine igraju prve utakmice na Mundijalima, a do tada su uglavnom branioci titule otvarali prvenstvo svijeta.

Oglasi

Svjetsko prvenstvo u Kataru je jedinstveno po mnogo čemu. Prvi je Mundijal koji se igra u jesen, a tako je odlučeno zbog visokih temperatura koje vladaju u ovoj zemlji i igranje u ljetnom periodu bilo bi jednostavno nemoguće.

Igrači i reprezentacije će imati malo vremena za pripreme. Prvenstva će uglavnom stati sedam dana prije početka Svjetskog prvenstva i mnogi smatraju da će to biti popriličan problem.

Također, neće biti previše vremena za odmor i nakon okončanja prvenstva. Igrači se odmah vraćaju u klubove, a posebno će teško biti fudbalerima iz engleskog Premiershipa koji tokom novogodišnjih i božićnih praznika imaju veoma zgusnut raspored.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svima bi ipak trebalo olakšati pravilo pet izmjena koje je ostalo na snazi i treneri će koliko-toliko moći da odmore svoje glavne igrače u određenim utakmicama.

Top Komentari

Jugovina
ma nemoj...
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi