Hoće li se NFSBiH "upecati" na FIFA-in mamac? U pitanju je iznos veći od 32 miliona KM

SP svake dvije godine?

Hoće li se NFSBiH "upecati" na FIFA-in mamac? U pitanju je iznos veći od 32 miliona KM

E. Škorić

Svjetska nogometna federacija (FIFA) spremna je za velike promjene i želi da se Svjetsko prvenstvo odžrava svake godine godine.

Ispočetka su se mnogi protivili toj ideji, ali sada je sve više zemalja članica FIFA-e koji podržavaju takvo što, a iz Svjetske nogometne federacije spremili su i "mamac" za nacionalne saveze - novcem žele da ih uvjere da pristanu na novi format.

Kako prenosi news.ro, FIFA je u ponedjeljak svim savezima obećala najmanje 16,8 miliona eura (što je više od 32 miliona KM), ali pod uslovom da izglasaju prijedlog o odigravanju prvenstva svake dvije godine.

FIFA procjenjuje da bi se prihod od jednog izdanja povećao sa 6,2 milijarde eura na 10 milijardi te želi stvoriti "fond solidarnosti" vrijedan 3,1 milijardu eura, od čega bi savezi ukupno dobili gore spomenute milione. Ova financijska injekcija posebno bi pomogla manje razvijenim zemljama i nogometnim savezima, uključujući i Nogometni savez Bosne i Hercegovine.

FIFA takođe želi da umjesto 32 na Mundijalu nastupa 48 reprezentacija, što je još jedna od promjena koja je naišle na mnoge kritike.

Svjetsko prvenstvo koje se održava svake dvije godine je "mrtvorođeni projekt ", prema Jonasu Baer-Hoffmannu, glavnom sekretaru Svjetske unije profesionalnih nogometaša (FIFPro), koji kaže da bi FIFA umjesto toga trebala promovisati Svjetsko prvenstvo za žene.

Oglasi

Projekt, koji promoviše Arsene Wenger, direktor razvoja u FIFA-i, možda nikada neće ugledati svjetlo dana, ali novac bi možda na kraju ipak mogao da odigra ključnu ulogu.

“Bilo je snažno protivljenje i FIFA je to razumjela. Sasvim je jasno da ako pokušate promovisati projekt protiv interesa uključenih strana i bez njihovog pristanka, vjerojatno je riječ o mrtvorođenom projektu'', rekao je Baer-Hoffmann.

FIFPro, koji uključuje članove 64 saveza, samo je jedna od nogometnih institucija koje su izrazile nezadovoljstvo nedostatkom konzultacija na tu temu. Baer-Hoffmann dovodi u pitanje ekonomsku održivost projekta.

Inače, FIFA ima 211 članica, a čak 133 od njih nikada nisu nastupile na Svjetskom prvenstvu, zbog čega se i zahtijeva povećani broj na 48 učesnika u budućnosti.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ideja o Mundijalu na 2 godine najmanju podršku ima u Evropi, samo 48%, a u Engleskoj samo 10% ljudi podržava ovu odluku. Najviše zagovornika je u Africi – čak 76%, dok u Aziji 66% njih želi Svjetsko prvenstvo na dve godine.

Ipak, o ovom prijedlogu odlučit će glasanje na sljedećem Kongresu FIFA.

Top Komentari

Zoilomas
Smece prave od fudbalske tradicije
3 0
enko
Ma to znaci vise putovanja,ali za clanove izvrsnog odbora i prema tome dignut ce oni i ruke i noge za tu odluku
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi