FIFA dobila prijedlog koji bi mogao uništiti ruski fudbal
Foto - EPA

Stranci bi mogli otići kad to požele

FIFA dobila prijedlog koji bi mogao uništiti ruski fudbal

M. Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) dobila je prijedlog po kojem bi svi fudbaleri koji žele mogli bez ikakvih problema napustiti ruske klubove.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu sportisti i klubovi iz ove zemlje našli su se pod žestokim sankcijama. Klubovi su izbačeni iz Evrope, St. Petersburgu je oduzeto finale Lige prvaka i sankcije će vjerovatno sve dok se napad Rusije ne završi.

Međutim, ruski klubovi bi mogli dodatno biti uništeni ako FIFA dozvoli svim stranim fudbalerima da raskinu ugovore i da napuste Rusiju.

Ovaj prijedlog na adresu FIFA poslao Fudbalski savez Poljske. Podršku će sasvim sigurno dobiti od brojnih drugih Saveza i ruski fudbal bi se mogao naći u velikom problemU.

Ogroman broj stranaca igra u ovoj državi. Odluku o odlasku spremni su donijeti mnogi, a odlazak stranaca sasvim sigurno bi oslabio Premier ligu koja je u svojim redovima imala dosta poznatih imena.

Pojedini fudbaleri su već digli sidro iz Rusije. Poljak Grzegorz Krychowiak napustio je Krasnodar i zatražio je od svih saigrača da naprave isto.

Oglasi

Također, menadžer Krasnodara Daniel Farke napustio je Rusiju nakon svega nekoliko sedmica, baš kao i Markus Gisdol.

U razgovoru za The Guardian predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin je istakao da ne zna kako će se razvijati stvari s ruskim fudbalom.

"Za sada suspenzije ostaju i čekamo da se sve smiri. Fudbal je vjerovatno najmanje važna stvar u ovom trenutku", rekao je Čeferin i dodao je:

"Teško je reći šta će se dešavati u narednim danima, ali ovo ludilo bi trebalo što prije zaustaviti", poručio je Čeferin.

FIFA i UEFA će nove odluke donositi u narednim danima, a vidjet ćemo hoće li proći prijedlog FS Poljske da se igračima omogući da raskinu ugovore s ruskim klubovima.

Oglasi

Ukrajinac dobio raskid ugovora s ruskim velikanom

Ukrajinski defanzivac Yaroslav Rakitskiy (32) raskinuo je ugovor s ruskim velikanom Zenitom.

Nakon što je Rusija izvršila vojni napad na Ukrajinu, 32-godišnji defanzivac se našao u centru pažnje s obzirom na činjenicu da igra u redovima ruskog kluba.

On je u prethodnom periodu bio u kadru ekipe, ali nije igrao, da bi zatim zatražio raskid ugovora. Zenit nije imao ništa protiv.

"Yaroslav Rakitskiy je zatražio raniji raskid ugovora s klubom i uspjeli smo se dogovoriti. Iskreno Yaroslavu, prijateljima i porodici želimo sve najbolje", saopšteno je iz Zenita.

Ukrajinski fudbaler je u januaru 2019. godine potpisao za Zenit. Odigrao je 108 utakmica, zabio je sedam golova i imao je 15 asistencija.

Tokom boravka u St Petersburgu osvojio je tri titule prvaka, ruski Kup i dva Superkupa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi