Ruski nogometni savez izdao zvanično saopštenje, poziva se na sportski duh

Izbačeni iz svih takmičenja

Ruski nogometni savez izdao zvanično saopštenje, poziva se na sportski duh

Edmir Škorić

Ruski nogometni savez (RFS) objavio je zvanično saopštenje o odluci FIFA-e i UEFA-e da izbaci ruske nogometne selekcije i njene timove iz svih takmičenja.

Svi ruski timovi izbačeni su iz UEFA-inih takmičenja, uključujući Spartak Moskvu koji je trebao da igra osminu finala Evropske lige protiv Leipziga, no Rusiju je najviše pogodilo to što je otpala šansa da igra na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Rusi su 24. marta trebali u Moskvi s Poljskom odigrati polufinale baraža za odlazak na SP, a projektovano je da pobjednik u finalu igra protiv boljeg iz meča Švedska - Češka. Nakon današnje odluke FIFA-e i UEFA -e, Rusija neće igrati baraž, shodno tome neće biti na Mundijalu.

Odmah su reagovali iz Ruskog nogometnog saveza, pa su pokrenuli žalbeni postupak CAS-u (Sportski arbitražni sud), a u međuvremenu je objavljeno zvanično saopštenje.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ruski nogometni savez kategorički se ne slaže s odlukom FIFA-e i UEFA-e da suspenduje sve ruske momčadi iz međunarodnih takmičenja na neodređeno vrijeme. Smatramo da je ova odluka suprotna normama i načelima međunarodnog takmičenja, kao i sportskom duhu. Ima očiti diskriminirajući karakter i šteti ogromnom broju sportista, trenera, zaposlenika klubova i reprezentacija, i što je najvažnije, milionima ruskih i stranih navijača, čije interese prije svega moraju štititi međunarodne sportske organizacije", navedeno je u saopštenju RFS-a.

"Takvi postupci dijele svjetsku sportsku zajednicu koja se oduvijek držala načela ravnopravnosti, međusobnog uvažavanja i neovisnosti o politici. Zadržavamo pravo osporavanja odluke FIFA-e i UEFA-e u skladu s normama međunarodnog sportskog zakonodavstva", navedeno je u objavi ruske nogometne asocijacije, koja je šokirana današnjim odlukama FIFA-e i UEFA-e.

Top Komentari

shokato
izbacit ****a ....ne vracat ih nikad vise nigdje ,neka zive kao divljaci izolirani od svega ,jer to i jesu
9 0
user1576541640
Kakav sportski duh gaamad jedna, svojoj vojsci se zalite i retardiiranom diktatoru
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi