FIFA mijenja pravilo i Rusiji zadaje još jači udarac?!

Na inicijativu FIFPro

FIFA mijenja pravilo i Rusiji zadaje još jači udarac?!

Edmir Škorić

FIFA i UEFA jučer su zajednički donijele odluku da izbace sve ruske reprezentacije i njene klubove sa svih takmičenja.

Nogometne reprezentacije Rusije ostat će bez velikih takmičenja, najteže im pada zabrana igranja baraž utakmica i uskraćena šansa da nastupi u Kataru na Mundijalu, dok je moskovski Spartak izbačen iz Evropske lige iako ga je nedavni žrijeb spojio s njemačkim Lezipzigom u osmini finala turnira.

Ovo je bio jako težak udarac ruskom sportu koji će ostaviti velike posljedice, a koji je u protekla dva-tri dana doživio mnoge sankcije od strane svjetskih i evropskih sportskih organizacija, ali pravi kolaps mogao bi tek da doživi.

Naime, Međunarodna federacija profesionalnih nogometaša (FIFPro) traži od FIFA-e da promijeni pravilo i da strani igrači koji igraju u ruskoj Premier ligi i nižim ligama imaju pravo jednostrano raskinuti ugovore. Tako bi ruske klubove mogli da napuste bez plaćanja odštete i da jednostavno pobjegnu ako to žele.

"Pozivamo FIFA-u da to učini i da promijeni pravilo. To se mora učiniti što je prije moguće. Čini se da je sve eskalirajući sukob razlog da možemo raskinuti ugovor bez plaćanja odštete klubu. Sada govorimo o tome", kaže šef FIFPro Louis Everard u intervjuu za nizozemski "Voetbal".

"FIFA može prilagoditi pravila u hitnim slučajevima", dodaje Everard. Kao primjer navodi situaciju iz 2020. godine kada je zbog pandemije koronavirusa FIFA produžila sve ugovore.

"S obzirom na krajnje uznemirujuću situaciju, smatramo da bi igrači trebali slobodno napustiti zemlju. Želimo to raščistiti što je prije moguće", dodao je.

U ruskoj Premier ligi trenutno ima preko 130 stranaca i mnogi od njih mogli bi dobiti priliku da neometano napuste zemlju koja je izazvala krvoločni rat u susjednoj Ukrajini i koji nažalost traje već šest dana, bez naznake da će ubrzo prestati i iz sata u sat situacija je sve kritičnija po ukrajinski narod i njenu vojsku.

Top Komentari

user1640613707
Samo oštro, za nauk drugima koji imaju slične ideje, zna se na šta mislim
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi