FIFA  zatražila da se Iranu dostavi rok za ukidanje zabrane dolaska žena na stadione

Hoće li se ubrzo nešto riješiti?

FIFA zatražila da se Iranu dostavi rok za ukidanje zabrane dolaska žena na stadione

E. Škorić
Teme:

Svjetsko nogometna federacija (FIFA) pozvala je Komisiju za ljudska prava kako bi Iranu bio određen rok za ukidanje zabrane dolaska ženama na nogometne stadione.

U izvješću objavljenom u ponedjeljak, vijeće je reklo da je zabrana Irana za ženske navijače prekršila FIFA-inu etiku koja "specifično zabranjuje diskriminaciju uključujući i na temelju spola".

Iranske žene i djevojke ne smiju prisustvovati bilo kojem muškom sportskom događaju u zemlji, a od 1981. godine nisu imale pristup nogometnikm utakmicama najvišeg nivoa.

Međutim, ovog mjeseca iranske novinske agencije izvijestile su kako je neodređenom broj lokalnih žena dopušteno prisustvovati finalu azijske Lige  prvaka između domaćeg Persepolisa i japanskog Kashima Antlersa u Teheranu na stadionu Azadi.

FIFA-ino vijeće, sastavljeno od osam nezavisnih stručnjaka iz Ujedinjenih naroda, sindikata i sponzora FIFA-e, također je primijetilo da su žene bile u mogućnosti prisustvovati na mečevima Irana na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

To je opisano kao "pozitivan razvoj", ali se navodi da to očigledno ne znači i konačno ukidanje formalne zabrane dolazaka žena na stadione.

FIFA statuti kažu da diskriminacija može biti kažnjiva "suspenzijom ili protjerivanjem", iako je njegov disciplinski kod omogućio lakše sankcije poput novčanih kazni i djelomičnih zatvaranja stadiona.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti