Protivnik poznat, uspomene loše: Zmajevi večeras započinju novu avanturu
Foto: T. Hebib

Gostovanje Finskoj

Protivnik poznat, uspomene loše: Zmajevi večeras započinju novu avanturu

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje nastup u trećem izdanju Lige nacija.

Protivnik u prvom kolu bit će reprezentacija Finske s kojom smo se itekako upoznali 2019. i 2021. godine i s kojom nas ne vežu lijepe uspomene.

Selektor Ivaylo Petev će imati na raspolaganju sve pozvane igrače izuzev Kenana Kodre koji se povrijedio na jednom od treninga, te Vladana Kovačevića koji se nije odazvao pozivu, pa je umjesto njega tu Nikola Ćetković.

Prvo izdanje Lige nacija 2018. godine u kojem smo igrali sjajno i ostvarili prvo mjesto u grupi donijelo nam je plasman u baraž i prije samog početka kvalifikacija, te stoga ove utakmice nikako ne smijemo shvatiti olako.

Petev pred Finsku

"Pokušat ćemo i da napravimo dobar rezultat i da se spremi ekipa za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo", rekao je selektor pa se osvrnuo na poraz od 1:3 u Zenici od istog protivnika u novembru:

"Sutra moramo da izgledamo puno bolje. To je jedna utakmica koju smo izgubil i ja se nadam da ćemo sutra izgledati dobro i nećemo griješiti kao u novembru."

Oglasi

"To je bila jedna od najlošijih utakmica. Siguran sam da smo naučili puno toga, imali smo šanse da zabijemo gol, nakon toga je naš golman odbranio penal, trebali smo se dići, ali onda greška i gol, druga greška gol i treća greška gol. Puno nam znači ta utakmica za budućnost", zaključio je, a kasnije na upit novinara dodao da misli na individualne greške igrača.

Sudije

Večerašnja utakmica na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju bit će debi u Ligi nacija za škotskog suca Nicholasa Walsha, a pomagat će mu sunarodnjaci Calum Spence i Ross Macleod. Colin Steven, također Škot, bi će četvrti sudija, a glavni u VAR sobi bit će Austrijanac Jarred Gavan Gillet, dok će mu pomagati Englez Nick Hopton. 

Međusobni dueli BiH - Finska 

Do sada smo s Fincima igrali pet puta, a omjer je potpuno jednak. Po dvije pobjede imaju obje ekipe uz jedan remi i gol razliku 8:8.

Prvu utakmicu s Fincima igrali smo 2004. godine kada smo slavili minimalnu pobjedu (1:0) u prijateljskom ogledu, a nakon toga uslijedila su dva duela s njima u kvalifikacijama za EURO 2020. 

Predvođeni Robertom Prosinečkim odigrali smo jako loš meč u junu 2019. godine u trećem kolu kvalifikacija, te smo se na tom meču upoznali s čovjekom imena Teemu Pukki koji je u drugom poluvremenu postigao dva gola i donio pobjedu svojoj selekciji (2:0).

Oglasi

U drugoj utakmici, u Zenici u oktobru iste godine, ni Pukki im nije pomogao kraj raspoloženog Miralema Pjanića i ekipe. Odigrali smo najbolji meč u tim kvalifikacijama i razbili ih s 4:1.

Edin Višća se povrijedio, umjesto njega ulazi Hajrović u 18. minuti, a samo deset minuta kasnije zabija za 1:0. Na poluvremenu je već bilo 2:0, a strijelac je iz penala bio Miralem Pjanić.

Postiže Mire još jedan gol u 58. minuti, da bi Armin Hodžić u 73. povisio na 4:0. Utješni gol za Fince postigao je Joel Pohjanpalo.

Otvaranje narednih kvalifikacija, onih za Svjetsko prvenstvo u Kataru, donosi novi duel s Fincima u gostima. Tada su Zmajevi, na debiju selektora Ivayla Peteva, remizirali 2:2. 

Miralem Pjanić je zabio za vodstvo u 55. minuti tako što je pospremio odbijenu loptu poslije odbranjenog penala, ali onda opet taj Teemu Pukki s dva gola donosi preokret Finskoj. Miroslav Stevanović nam je spasio bod golom u 84. minuti.

Možda i najbolniji poraz od Finaca u novembru 2021. godine. Imali smo za kraj kvalifikacija domaće duele s njima i Ukrajinom, trebala su nam četiri boda za baraž, ali Finci su nam snove ugasili već u prvoj utakmici.

Prvo je u 25. minuti Ibrahim Šehić odbranio penal Pukkiju, no samo četiri minute kasnije Forss zabija za 0:1. U 37. minuti Finci ostaju s igračem manje nakon što je Raitala dobio direktan crveni karton, ali pakao je tek uslijedio.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Na otvaranju drugog dijela Lod zabija za 0:2, Luka Menalo je smanjio u 69. minuti odmah nakon što je ušao u igru, no samo tri minute nakon toga O'Shaughnessy pogađa za konačnih 1:3.

Večerašnji meč u Helsinkiju počinje od 18 sati po centralnoevropskom vremenu. 

Promo

Top Komentari

shzloshzlo
RUKA kad je Gojak puco..ali nema VAR-a??
2 0
BHparola
Posjed lopte je vazno protiv finaca i uvijek blizu protivnicog igraca i hrabrbi da ste, pokazite budala, sto vas blate uvijek, i sto vas zele vidjeti u najlosem stanju, sto imaju mrznju u sebi protiv muslimana, sto su sirili tu manipulaciju i zarazu, borite se, ne dozvoljavajte da se raduju, da ste ne sigurni i lak protivnik, zivjela bosna, zivjela zemlja ljiljana Hajmo Bosno & Hercegovino
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi