Krunisani su još jedni fudbalski prvaci u Evropi: Nije moglo bez drame u posljednjem kolu
FOTO: EPA

Nastavili dominaciju, ali sezona je bila teška

Krunisani su još jedni fudbalski prvaci u Evropi: Nije moglo bez drame u posljednjem kolu

Haris Zilić

Poznato je da pojedine fudbalske lige na sjeveru i istoku Evrope svoje šampionate igraju kalendarski, dakle tokom jedne kalendarske godine, a takav slučaj je u Finskoj koja je sinoć promovisala prvaka.

Dominaciju u Finskoj nastavio je HJK Helsinki koji je postao prvak nakon dramatičnog finiša sezone.

U posljednjem kolu Helsniki je ugostio prvog rivala KuPS, a gostima je trebala pobjeda od četiri gola razlike da bi bili prvaci, što je bilo i nerelano, ali ipak desila se drama.

KuPS je u 67. minuti vodio 2:1, a nakon toga propustili su dvije velike šasne da šokiraju domaćine u finskoj prijestolnici.

Na kraju je ostalo 1:2 za KuPS koji je upisao pirovu pobjedu. HJK i KuPS prvenstvo su u završili sa po 53 osovjena boda, ali Helsinki je zbog bolje gol razlike postao prvak Finske.

Oglasi

Za tim iz Helsinkija ovo je bila 32. titula prvaka, četvrta u nizu i 12 titula u posljednjih 14 godina.

Pored navedenog HJK Hlesinki je i 14 puta osvajao Kup Finske, šet puta Liga Kup, tako da je najtrofejniji fudbalski klub u ovoj skandinavskoj zemlji.

HJK će tako u sezoni 2024/2025 braniti boje Finske u prvom prektolu Lige prvaka, dok će KuPS u prvo pretkolo Konferencijske lige.

U Finskoj prvenstvo nije gotovo jer nas čeka play-off za Konferencijsku ligu. VPS je u polufinalu play-offa, a u četvrtini finala gledat ćemo duele SJK - Oulu i Honka - Inter Turku.

Mairehamn će igrati play-out za opstanak u društvu najboljih protiv Gnistana, dok je KTP napustio društvo najboljih.

Novi prvoligaš u Finskoj je ekipa Ekenasa koja je imala sjajnu sezonu u drugoligaškom karavanu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije