Pobjeda Zrinjskog od velikog značaja za bh. koeficijent: U igri smo da dobijemo klub u Evropa ligi
FOTO: A. Čaušević

Od 2026. godine

Pobjeda Zrinjskog od velikog značaja za bh. koeficijent: U igri smo da dobijemo klub u Evropa ligi

H. Zilić

Aktuleni prvaci Bosne i Hercegovine fudbaleri Zrinjskog ostvarili su nevjerovatan podvig i nakon zaostatka od 0:3, na kraju sa 4:3 savladali AZ Alkmaar u prvom kolu grupne faze Konferencijske lige, a o utakmici iz Mostara dugo će se pričati.

Zrinjski je tako ispisao historiju bh. fudbala, stigli smo do prve pobjede u grupnoj fazi od nezavisnosti naše države, mostarski klub je za 500.000 (pola miliona) eura podebljao kasu, ali itekako pogurao bh. fudbal.

Naime, UEFA od naredne sezone mijenja sistem takmičenja i proširuje Evropa ligu, tako će zemlje koje budu plasirane na UEFA-e rang listi od 16. do 33. pozicije imati klub u prvom pretkolu Evropa lige i dva kluba u pretkolu Konferencijske lige.

Od sezone 2024/2025 svi bh. klubovi tačnije pobjednik Kupa i i dva kluba iz ligaškog dijela takmičenja kreću od prvog pretkola Konferencijske lige, dok će prvak iz prvog pretkola Lige prvaka.

Međutim, zahvaljujući sjajnim igrama Zrinjskog od sezone 2025/2026 to bi se moglo promijeniti i Bosna i Hercegovina bi mogla biti među 33 države na UEFA ranking listi koeficijenata što znači i jedan klub u pretkolima Evropa lige.

Oglasi

Prije utakmice Zrinjski - AZ bili smo na 41. mjestu po ovosezonskom koeficijentu, a sada smo skočili na 33. mjesto. Trijumf Zrinjskog u grupnoj fazi donio je još 2.000 poena na koeficijent klupski jer svaki trijumf u grupnoj fazi nosi 2.000 bodova, remi 1.000, a u kvalifikacijama svaka pobjeda 1.000, a remi 0.500.

U tekućoj sezoni ukupno je naša država osvojila 8.000 bodova. Zrinjski je osvojio 5.000, Željezničar 2.000, Sarajevo 1.000, Borac nije osvojio ništa. Kada 8.000 podijelite na četiri kluba dođete do trenutnog koeficijenta 2.000.

Opis nije dostupan.

Pomenuti koeficijent 2.000 pomjerio nas je na konačnoj UEFA ranking listi prema kojoj se određuju klubovi u Evropi. Prije duela u Mostaru bili smo 42., a sada smo na 39. poziciji sa 9.750 bodova.

Na 33. mjestu je Kosovo sa 10.791 bodom, dakle ako bi Zrinjski do kraja grupne faze ostvario barem jedan trijumf itekako bi bili blizu 33. pozicije i priike da od 2026. godine osvajač Kupa ide u Evropa ligu, dok bi dva kluba po plasmanu išla u pretkolo Konferencijske lige, a prvak u pretkolo Lige prvaka.

Oglasi

Navedeno znači da bi dva kluba prvak i osvajač Kupa imali minimalno zagarantovane četiri utakmice u Evorpi, jer bi ekipa koja bude poražena u prvom pretkolu Evropa lige išla u drugo pretkolo Konferencijske lige, također bi i prvak nakon eliminacije u pretkolu Lige prvaka takmičenje nastavio u manjem evropskom takmičenju. Samim tim bi i Kup takmičenje u Bosni i Hercegovini dobilo na još većem značaju.

Opis nije dostupan.

Ono što je bitno za Zrinjski ove sezone je podatak da četiri države koje su ispred Bosne i Hercegovine na tabeli nemaju više klub u Evropi, a to su Lihtenštajn, Latvija, Armenija i Irska. Klubove u Evropi imaju Finska, Kazahstan i Kosovo i svi njihovi predstavnici su u prvom kolu grupne faze doživjeli poraze, a to su Helsinki, Astana i Balkani i to svakako odgovara Bosni i Hercegovini.

Dakle, matematika je u igri do kraja grupne faze, pratit ćemo šta će Plemići uraditi do kraja, ali i da li će imati više bodova u grupi od Helinikija, Astane i Balkanija.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Po završetku grupne faze klubovi će dobiti određene bonus bodove na koeficijent, a i tu bi Zrinjski mogao biti u prednosti jer je prvi put igrao u gurpnoj fazi, dok su Helsinki, Astana pa i Balkani redovni učesnici grupnih faza.

U konačnici, trijumf rpotiv AZ-a ogroman je rezultat ne samo za Zrinjski, nego za cijeli bh. fudbal, a do kraja će svaki bod u grupi biti kao zlato, a da ne govorimo pobjeda.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostarac94
Nakon nake igre protiv Sarajeva, i još 0:3 golemo se vratit, treba imat kohones i svaka im čast, možda ovo bude prekretnica i za ostale klubove u ligi da se malo probude
1 0
Hellas
Sad ce Zrinjski zaredati 10 godina u Evropi jer ce biti nosioc, zatim od bruke para ce biti 10 godina zaredom sampion hehe
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi