Bh. klub potvrdio tužnu vijest: "Prestajemo funkcionisati, u ponedjeljak istupamo iz takmičenja"

Da li ovakva sudbina uskoro očekuje i mnoge druge klubove?

Bh. klub potvrdio tužnu vijest: "Prestajemo funkcionisati, u ponedjeljak istupamo iz takmičenja"

S. Mlaćo
Mnogi bh. sportski kolektivi već godinama teško preživljavaju. U sezonu nekako i krenu, ali ubrzo nastanu i prvi problemi. U većini onih iz nižeg ranga nogometaši su amateri, sa posla se svrati i na neki od treninga, vikend je planiran za utakmicu i druženje i tako iz kola u kolo.

Troškovi klubova su sve veći, veliki broj mladih napušta našu zemlju, te budućnost nikako ne vidi u bavljenju nogometom. Omladinskih selekcija klubovi gotovo i nemaju, pa se sa pravom zapitamo koja je poenta svega. Da li se nogomet igra za čelnike Saveza, delegate, sudije, jer za navijače već odavno nije. Brojke su više nego skromne. Nekada na u nižim rangovima je veći broj redara.

Da je za mnoge klubove 12 i 5, a ne 5 do 12, potvrđuje primjer iz Brčkog, tačnije FK Dizdaruša.

Naime, ovaj klub planira istupiti iz takmičenja na polusezoni u Drugoj ligi Sjever. To su potvrdili putem zvanične stranice i istakli su da su sve učinili da se spase, no u tome nisu uspjeli.

"Obavještavamo sve da naš klub sa današnjim danom prestaje funkcionisati. Iako smo bili na korak od izlaska iz finansijske krize i stabilizacije kluba, nakon današnjeg dana jednostavno dalje ne možemo. Iako smo u prethodnim danima dogovorili saradnju sa trenerom te par novih igrača, mi se danas gasimo.

Razlog je loše finansijsko stanje, a najveći uzrok dug za period od 2019. do 2022.godine. Ukupan dug je iznosio 130.000 KM, a mi smo u prethodnom periodu isti u većem dijelu vratili“, stoji u objavi te se dodaje.

Oglasi

“U 2023. godini, tačnije prije 15-tak dana podnosimo zahtjev za revolving u banci gdje klub ima račun od osnivanja kluba, donosimo traženu dokumentaciju uz 3 žiranta kao garanciju, gdje prošli petak u telefonskom pozivu nam je potvrđeno odobrenje za traženi iznos. Jučer smo dobili mail da danas (petak) ide u realizaciju.

Klub zakazuje današnju prozivku i igračima obećavamo  isplatu. Danas dobijamo poziv iz iste te banke da zbog lošeg poslovanja u periodu 20-21. godina ne možemo dobiti sredstva za koja nam je samo prije nekoliko dana rečeno da su odobrena.

Nažalost, mi smo kroz 2022. godinu bili i suviše  fokusirani i ograničeni radi vraćanja dugova zbog prethodno neopravdani sredstava iz 2019. godine. Sve smo učinili da do ovoga ne dođe, međutim iscrpili smo sve resurse (članove kroz pozajmice, kredite, prodaje članski itd...).

Pitanje je kada će krenuti javni pozivi, do kada će trajati, kada će novac biti na računima...

Našim igračima koji su ostali do zadnjeg dana neizmjerno hvala, a također hvala i igračima koji su bili tu u našem klubu kada nije bila situacija dobra i onima koji  su klub održavali prethodne tri godine“, dodaje se u tužnoj objavi.

Sve će zvanično biti potvrđeno u ponedjeljak.

[facebook]https://www.facebook.com/photo/?fbid=4203321189744954&set=a.435196043224173[/facebook]

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

“U ponedjeljak će se naš klub obratiti i Savezu, te potvrditi istupanje iz daljnjeg takmičenja“, istakli su iz FK Dizdaruša.

Dizdaruša je nakon prvog dijela sezone na 13. mjestu Druge lige Sjever.

Promo

Top Komentari

nakopitam
Pomislio sam da se nj skretnicar konacno skinuo sa drzavne sise i krepo. Ali pomozi ba ih sad odrzava na aparatima
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi