Još jedan prvoligaš na izdisaju: Svi članovi Uprave podnijeli ostavke

Novca nema, klub u teškoj situaciji

Još jedan prvoligaš na izdisaju: Svi članovi Uprave podnijeli ostavke

Samir Mlaćo

U mnogim bh. sportskim kolektivima itekako teška situacija.

Glavni problem su financije, a sistema odavno nema. Ide se iz sezona u sezonu, često 'glavom kroz zid', što naravno ne može donijeti ništa dobro.

Tako danas stiže vijesti iz Goražda koja kaže da je FK Goražde u više nego teškoj situaciji.

U Goraždu razmišljaju o istupanju u najniži rang, a svi članovi Upravnog odbora podnijeli su ostavke.

Ističu da je za sezonu potrebno 350.000 KM, a da je klub bez generalnog sponzora.

"Sa dubokom tugom i teškog srca, Fudbalski klub Goražde obavještava javnost o odluci cjelokupne Uprave i rukovodstva Kluba da podnosimo ostavku na sve svoje funkcije. Ova odluka proizlazi iz iznimno teške situacije u kojoj se Klub nalazi, a koja nije rezultat nesposobnosti naše Uprave da izvršava svoje poslove i brine svim o aspektima vođenja kluba.

Oglasi

Nažalost, suočeni smo s alarmantnom i dramatičnom situacijom, u kojoj smo izgubili Generalnog sponzora koji je imao nemjerljiv značaj za naš Klub. Bez obzira na to, sezonu smo odigrali do kraja i ponovili najbolji rezultat Kluba u Prvoj ligi FBiH. Očekivali smo podršku od strane organa vlasti, posebno zato što se radi o najstarijem klubu u Gradu, no ta podrška je izostala.

Finansijska situacija je izuzetno teška, a samo za troškove odigravanja utakmica, potrebno nam je 120.000,00 KM. Troškovi cjelokupne sezone iznose 350.000,00 KM. Nažalost, od Grada i Kantona smo dobili ukupno samo 10.000 i 60.000 KM, što je daleko od potrebnog iznosa za redovno i uspješno funkcionisanje Kluba. Da stvari budu još gore, resorno Ministarstvo je povećalo iznos sredstava za sport u 2023. godini za 100.000,00 KM, međutim, za FK Goražde je iznos tranše smanjen za 2.000,00 KM u odnosu na prethodnu godinu. I sve to u situaciji kada Klub gubi Generalnog sponzora i nalazi se u najtežoj situaciji od osnivanja.

Cjelokupno rukovodstvo Kluba je uvijek djelovalo odgovorno i domaćinski, pokušavajući pronaći nove izvore prihoda i sponzore. Pokušavali smo kontaktirati i pregovarati s klubovima iz Premier lige te tražiti generalnog sponzora, ali, nažalost, nismo uspjeli u tom nastojanju.

U ovim uslovima nemara i nebrige za sport, te uz nedostatak potrebne finansijske podrške, nemoguće je nastaviti s normalnim funkcionisanjem Kluba", navodi se u saopštenju te dodaje.

"Bolna činjenica koju moramo istaći jeste da je veća podrška Fudbalskom klubu Goražde stizala izvana, od kompanija koje nisu na bilo koji način povezane s našim Gradom. Dok se borimo da održimo Klub, primijetili smo da su neka druga preduzeća i organizacije pokazali više razumijevanja za naše izazove i pružila nam značajniju finansijsku podršku od onih čiji smo ambasadori.

Oglasi

Ova činjenica nas dodatno potresa, jer vjerujemo u potencijal Kluba, ali i važnost podrške lokalne zajednice, čiji je osnovni interes zdravo i napredno društvo, a što se velikim dijelom postiže i kroz sport. Naši vjerni navijači i stanovnici Goražda uvijek su bili uz nas, ali suočeni s izazovima u vođenju Kluba, nismo uvijek dobijali isti nivo podrške od lokalnih kompanija i organa vlasti.

Unatoč tome, ostajemo zahvalni i ponosni na sve naše navijače, volontere i igrače koji su uvijek stajali uz Klub. Nadamo se da će se ova situacija promijeniti te da ćemo u budućnosti moći računati na snažniju lokalnu podršku kako bismo osigurali stabilnost i uspjeh FK Goražde u godinama koje dolaze.

Stoga, donosimo ovu tešku odluku u nadi da će se pronaći novo rukovodstvo koje će imati potrebne resurse i sposobnosti za daljnje vođenje Fudbalskog kluba Goražde i da će se Klub uskoro vratiti na staze uspjeha.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Zahvaljujemo svim našim navijačima, igračima, trenerima i svim osobama koje su nas podržavale tokom ovog teškog razdoblja", stoji u saopštenju sada već bivše Uprave FK Goražde.

Pripreme federalnih prvoligaša već su počele, uskoro će i žrijeb parova sredinom ovog mjeseca, te je jasno da se Goraždu ne piše dobro.

Top Komentari

Karanfil
Čestitke svima koji istupe iz lige,respect!
0 0
Boby
Nije uopšte žalosno, sama uprava nije odradila svoj posao, to je da traži sponzore ali i razne druge aktivnosti da bi obezbijedili novac. Nijedan klub na svijetu ne može samo da računa na državni novac, to je samo kod nas da računamo samo na politik, jadno i tužno...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi