Žižović: Prognozirali su nam Prvu ligu FBiH, na terenu smo ih demantovali!

Šef struke Slobode govorio za SportSport.ba

Žižović: Prognozirali su nam Prvu ligu FBiH, na terenu smo ih demantovali! · Intervju

S. Mlaćo

Mladen Žižović će i u narednom periodu sjediti na klupi tuzlanske Slobode.

Žižović je Tuzlake preuzeo u veoma teškoj situaciji, mnogi su im predviđali put u Prvu ligu FBiH, no cilj je brzo ostvaren.

Žižović je na Tušanj stigao u martu i Crveno - crne je sa klupe predvodio u deset utakmica. U ovom periodu imao je niz od pet mečeva bez poraza. Crveno – crni su pod njegovim vodstvom ostvarili četiri pobjede, uz tri remija i tri poraza.

Sretan je zbog nastavka saradnja što i priznaje za SportSport.ba.

"Plan je bio da završimo sezonu do kraja, a hvala Bogu bilo je sve kako treba. Onda smo uzeli odmor od sedam dana, a sada smo postigli dogovor koji će nadam se trajati do kraja sezone", priča Žižović na početku razgovora za SportSport.ba.

Već od danas na Tušnju će biti radno.

"Ove sedmice bi se trebali produžiti ugovori sa pojedinim igračima. Vidjet ćemo šta ćemo zadržati, svi igrači čekaju da kažem neki inostrani angažman. Nadam se ipak da ćemo do početka priprema uspjeti da formiramo 80 posto ekipe. U toku sedmice ćemo definisati plan priprema, pokušat ćemo na desetodnevne pripreme, te odigrati prijateljske utakmice. Prije toga ćemo raditi u Tuzli, pokušati formirati ekipu i očekujem punu podršku ljudu u klubu i oko kluba. Nadam se da ćemo napraviti Slobodu koja neće strepiti do posljednjeg kola za opstanak. Vrijeme je pred nama, veliki planova u sportu nema. Moramo raditi dan za danom i spremati se sedmicu po sedmicu. Vidjet ćemo gdje će nas to dovesti".

Oglasi

Pojačanja su Slobodi svakako potrebna.

"Tu sam dva mjeseca, znamo šta je generalno bio problem.. Pokušat ćemo u skladu sa mogućnostima dovesti adekvatna pojačanja. Pred nama je dug prelazni rok, a nadam se da ćemo što prije riješiti sve" 

Hrabro se prihvatio izazova na klupi Slobode u trenutku kada je ekipa doživjeli potpuni pad, kako u igri, tako i na tabeli.

"Bilo je dosta problema tada, unutar i oko kluba. Bilo je dosta negativne atmosfere, no uspjeli smo to spustiti na zemlju dobrim rezultatima i dobrom igrom. Ušli smo u mirnu luku prije nego što se to očekivalo, momci su pokazali karakter i odanost klubu, te im ovim putem čestitam. Većina sportskih radnika prognozirala je da će Sloboda ponovo u niži rang, a mi smo ih demantovali na terenu. Mogao sam biti dosta ugrožen u ovoj situaciji, mogli smo ispasti iz lige, no preuzeo sam odgovornost u vrlo teškoj situaciji, a pokazali smo i dobru igru. Nadam se da će to trajati što duže".

Oglasi

U ovoj sezoni vodio je i mostarski Zrinjski.

Može se pohvaliti sjajnom statistikom na klupi Plemića. Postotak ostvarenih pobjeda iznosi 60,71 posto, a postotak osvojenih bodova iznosi 67,86 posto. Po uspješnosti Žižovića svrstava na drugo mjesto od obnove rada kluba, odmah iza Vinka Marinovića.

Prokomentarisao je završenu sezonu, ali i rezultat Zrinjskog koji nije izborio Evropu.

"Prošlu godinu sam počeo sa Zrinjskim, na fenomenalan način smo igrali Evropu, bili blizu 4. kola kvalifikacija Liga Evrope, a evo nakon godina dana sam trener Slobode. Iznenađenje je svakakao da je Borac uspio stići Sarajevo, te da Zrinjski nije izborio Evropu".

Svakako je to neuspjeh za Mostarce.

Oglasi

"Mogu govoriti o tome kad sam ja bio dole. Kada sam došao bili smo u sličnoj situaciji kao Sloboda. Veoma uzdrmani, šesto mjesto, ali stabilizovali smo klub i završili smo treći, igrali polufinale Kupa, izašli u Evropu te na sjajan nastup promovisali Zrinjski i bh. nogomet. Otišao sam kada smo bili peti, bili u četvrtfinalu Kupa, e sada šta je bilo poslije... Svakako da je to neuspjeh, šteta je i zbog koeficijenta koji Zrinjski ima Evropu, jer bi mogao lako napraviti iskorak, a bio bi i nosilac u prva dva, eventualno tri kola u Konferencijskoj ligi. Bože moj, nogomet je čudan. Kada nešto planirate, često se i ne ostvari. Govorim i za Široki Brijeg koji je prijatno iznenađenje, Velež se vratio na scenu, Borac je napravio nemoguće... Dosta zanimljiva i neizvjesna sezona do posljednjeg kola, a ko je ovo mogao da predpostavi ja mu čestitam".

Dobra vijest za novu sezonu svakako je siguran povratak navijača.

"To je isto kao hrana bez ukusa i mirisa. Puno znače navijači, zbog njih se igra nogomet. Sloboda je među klubovima sa armijom navijača, nadam se da će nam biti 12-ti igrač".

Klubovi će od naredne sezone od prve minute morati imati dva igrača zaštićenog godišta, odnosno do 21 godine.

Žižovića smo za kraj pitali o toj ideji koji je potvrđena na sjednici IO NS BiH.

"Ne znam, podijeljena su mišljenja. To možemo vidjeti u praksi, a teoretski ima pluseva i minusa. Nisam zagovornik da namećemo nešto, bitno je da igra igrač koji je kvalitetan, bez obzira na broj godina. To je ipak plus za omladinske škole. Vidjet ćemo. Bilo je dobrih i loših primjera, nije ovo revolucija, treba prepisati ono što je dobro, a mislim da je više dobro nego loše. Nadam se da će ti mladi igrači tu priliku morati da zasluže, a ne samo što su do 21. godine. Od srca želim da u svakom timu bude mladih igrača, ali ne znam da li je to baš realno. 51 - 49 posto za ovu odluku", dodao je na kraju razgovora za SportSport.ba. šef struke FK Sloboda Mladen Žižović.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1604155860
Sretno Mladene i da konacno Sloboda stane na svoje noge ti i mladi Secerbegovic zdrava i dobra F.K. SLOBODA.
5 2
GuiliDamou
Produzena ruka Vice Zeljkovica i pretedent za klupu Borca, cim se Maksimovicu oklizne…
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi