Rođeni već počeli s pripremama za AEK, u srijedu put za Atinu

Velež želi da priredi senzaciju

Rođeni već počeli s pripremama za AEK, u srijedu put za Atinu

E. Škorić

FK Velež je sinoć iznenadio AEK i hrabrom igrom pobijedio grčkog velikana s 2:1 u sjajnom ambijentu na stadionu Grbavica.

Rođeni su ostvarili jednu od najvećih pobjeda u historiji kluba, ali i u poslijeratnom periodu bh. fudbala. Nakon (ne)prespavane noći, euforija je tek djelimično splasnula, ali odmah se krenulo u pripremu za revanš u Atini.

Igrači Veleža su pod nadzorom Feđe Dudića i stručnog štaba odradili trening već jutros, a od sutra će sve biti podređeno revanšu s AEK-om.

U ranim jutarnjim satima u srijedu će ekspedicija Veleža sa aerodroma u Mostaru čarter letom krenuti put Grčke. U Atini će po uobičajenom protokolu trenirati noć prije utakmice, te će biti održana i zvanična press konferencija.

Mostarski klub ima prednost, ali svjesni su i Dudić i njegovi igrači da pravi ispit tek slijedi na OAKA stadionu. Velež će pokušati da priredi malo čudo i plasira se u 3. pretkolo UEFA Konferencijske lige.

Neće biti lako, ipak AEK ima tradicionalno dobro iskustvo nakon što je u prvoj utakmici gubio s jednim golom razlike. Naime, pet od šest puta je grčki velikan u takvoj situaciji dolazio do prolaska u drugi krug.

Oglasi

Grci fascinirani navijačima Veleža: Oni dišu za klub

Najčešći opis sinoćnje predstave je neozbiljnost fudbalera AEK-a, koji su sebe već vidjeli u trećem prektolu i prije dvomeča protiv Veleža.

Gazzetta.gr jutros donosi tekst pod naslovom: Loše, nesretno, nepravedno...

Mediji u Grčkoj su također fascinirani i atmosferom koja je vladala na Grbavici, a pojedini portali navode kako su navijači bili nestvaran vjetar u leđa fudbalerima Veleža, a da su se i fudbaleri AEK- malo pogubili su toj cijeloj situaciji.

Navikli su Grci na paklene atmosfere, ali navijači Veleža su oih ostavili bez teksta, navode kako oni dišu za klub i da je to nevjerovatno.
Revanš je za sedam dana u Atini, Velež ima minimalnu prednost, a fudbaleri AEK-a sinoć su vidjeli da neće biti jednostavno i da priče o favoritima i prolasku u treće pretkolu padaju u vodu dok se ne odigra dvomeč do posljednjeg sudijskog zvižduka.

Nakon ovih sjajnih rezultata Rođeni su "nabildali" koeficijent za naredne evropske izazove.

Tako je mostarski klub obezbijedio koeficijent 1.500 na koji će biti prikačen nacionalni koeficijent, tako da bi Velež u slučaju da naredne sezone izbori plasman u Evropu mogao imati preko 2.000 koeficijent što bi moglo i garantovat status nosioca u prvom pretkolu UEFA konferencijske lige. Ako nacionalni koeficijent bude 1.075 kao ove sezone, znači da bi Velež naredne sezone imao koeficijent 2.575. Podsjetimo, Rođeni su ove sezone imali samo nacionalni koeficijent od 1.075 obzirom da ih tri decenije nije bilo na evropskoj sceni.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Međutim, tu nije kraj. Ako izabranici Feđe Dudića odigraju još jedan sjajan meč u revanšu u Atini i izbace AEK te izbore plasman u treće pretkolo UEFA konferencijske lige, ove brojke će biti još veće.

Kako god, Velež se vratio na evropsku scenu nakon tri decenije, a trijumfom protiv AEK-a, pokazali su da mogu odigrati i velike mečeve.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Naklofat ce ih AEK bar 4 razlike
2 14
CeZenicaLik
Sretno Rodjeni Robijasi i Zenica je uz vas
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije