Bjelorusi će sanjati Jašarevića: "Znam koliko su naši navijači sretni, želimo napraviti novi uspjeh"

Sjajnu partiju je pružio bek Željezničara

Bjelorusi će sanjati Jašarevića: "Znam koliko su naši navijači sretni, želimo napraviti novi uspjeh" · Intervju

Samir Mlaćo

Proteklog četvrtka navijači Željezničara slavili su pobjedu svog tima nad Dinamom iz Minska i prolaz u drugo pretkolo Konferencijske lige, a već sada misli su okrenute novom evropskom izazovu.

Na Grbavicu u četvrtak stiže Neftchi Baku, a sigurno da ćemo u domu FK Željezničar gledati novi spektakl.

Jedan od junaka pobjede Željezničara u revanš meču protiv bjeloruskog predstavnika bio je Irfan Jašarević. Pomalo su ga i zaboravili iz Dinama, nije prema njihovom mišljenju predstavljao opasnost, a on je to iskoristio na najbolji način.

Dvije asistencije i sigurno najbolja partija kako je stigao na Grbavicu. Zatekli smo ga u Vitezu gdje je odmarao sa porodicom. Nermin Bašić dao je danas slobodan dan nogometašima, a već od sutra kreću pripreme za Neftchi.

"Još uvijek sam pod dojmom pobjede i prolaza. Svima nam je drago, zbog nas, a posebno navijača i naravno samog kluba. I sami vidite koliko klubu i navijačima znači ova pobjeda i prolaz. Prošli smo dalje, već razmišljamo o novom meču. Nadam se da ćemo ako Bog da napraviti novi uspjeh", priča Jašarević za SportSport.ba.

Malo ko je mogao vjerovati da će Željezničaru nakon što je Dinamo poveo na Grbavici 2:0 biti tim koji će na kraju proći dalje.

"Mi igrači smo sami sebe iznenadili sa 0:2. Kod 0:0 smo bili bolji, primili smo dva gola iz 'vedra neba', ali Bog nas je nagradio i stigli smo do 2:2. Zaslužili smo to.

Oglasi

U prvoj utakmici smo osjetili da možemo nešto napraviti, ali opet znate da idete u goste, neutralni teren, dug je bio i put... Otvorili smo dobro prvo poluvrijeme, a u nastavku smo pali. Primili smo gol, ali digli smo se, postigli i drugi pogodak. Očekivao sam kod 2:1 da će oni napasti, da će biti veliki pritisak, no nije se to desilo. Oni bukvalno nisu mogli hodati. Njima je sezona u tijeku, no mi smo pokazali koliko nam je stalo da napravimo pozitivan rezultat.

Imali smo i problema.. Cocalić se povrijedio rano, Štilić je imao problema sa koljenom, dug je bio i put, ali sve smo prebrodili. Dugo sam u nogometu, igrao sam i u inostranstvu, ali zaista ovdje je svlačionica posebna. Imamo to zajedništvo, imamo 'glavu i rep'. Svi gledamo ka istom cilju, a tu je i armija navijača. Vidjeli ste kako su nas ispratili uoči leta, sve je to vjetar u leđa.

Pročitali su nam prije izlaska na teren i poruku navijača, veliko je to kada ti neko kaže da stoji iza tebe šta god da bude. Mi smo se nadali prolazu, ali nismo prijetili Dinamu, nismo to mogli, ozbiljna su ekipa".

Dobio je brojne pohvale. Nezaustavljiv je bio, kao nagrada stigle su dvije asistencije.

"Meni je najviše drago zbog prolaza, iskreno to kažem. U nogometu se morate dobro osjećati da bi dobro igrali. Napokon sam se prilagodio psihički, ali i fizički, dobro se osjećam, te je normalno da te onda ide".

Oglasi

Po dolasku u Sarajevu klub sa Grbavice je objavio da je Jašarević 'uhapšen'. Na terenu ga Bjelorusi nisu mogli zaustaviti, pa su se Plavi odlučili našaliti.

"Šta da kažem... Zamolili su me da snimimo, znao sam da će se mnogi nasmijati zbog toga... Nema veze, dobra šala, idemo dalje".

Na odmoru je danas, ali jasno je da su misli okrenute timu koji sa klupe predvodi legendarni Rumun Adrian Mutu.

"Mi smo u hotelu poslije utakmice proslavili prolaz, a odmah smo počeli razmišljati o Neftchiju. Oni su bolji protivnik, ali može se igrati. Neki spominje i taj njihov negativni niz, ali pogledajte njihove rivale u tim utakmicama. To su bili Zenit, Crvena Zvezda, Fener..., nisu bili neki federalni prvoligaši. Ipak, mi ćemo dati maksimum, treba im dati i ulogu favorita...U nogometu svako svakoga može dobiti, mi nemamo šta izgubiti, te se možemo nadati prolazu".

Oglasi

Navijači će sigurno očekivati novu dobru partiju i novo slavlje, iako je Neftchi mnogo iskusniji u Evropi.

"Navijači uvijek traže pobjedu. Ljudi vole klub, odvoje novac i vrijeme te očekuju dobar rezultat i dobru igru. Sada igramo sa još boljim protivnikom, prošli smo jedno pretkolo, a mi ćemo se potruditi da pružimo maksimum, pa šta Bog da".

FK Željezničar je objavio da sutra počinje prodaja ulaznica te je jasno da će Grbavica biti ispunjena do posljednjeg mjesta.

"Do ponedjeljka će biti sve rasprodano... Da je stadion duplo veći, bilo bi puno. Ja i saigrači smo dobili stotine poruka poslije meča u Bakuu za ulaznice, svi žele doći i prisustvovati spektaklu".

Ističe da mu je rad sa Nerminom Bašićem mnogo pomogao. Bašić je na Grbavici već napravio velike stvari i dobio brojne pohvale. Za sve loše u igri svog tima, Bašić uvijek kaže da je on 'krivac', te da stoji iza svoje ekipe u svakom momentu.

"Mnogo nam to znači. Čovjek u lošem vremenu uzme krivicu na sebe, te oslobodi tebe kao igrača. On je razuman čovjek, moderan je trener, sve potkrepljuje dokazima, tu su video analize i sve ostalo. Nema 'šuplje' priče, sve je potkrepljeno... Razuman je čovjek, možete uvijek pričati sa njima. Ekipa to osjeti, vidite samo kakvu atmosferu imamo. Nije to slučajno. Treba istaći i sjajan stručni štab, svi odlično znaju svoj posao".

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Istovremeno na Grbavici razmišljaju o novoj sezoni Premijer lige. Meč sa Igmanom na otvaranju gotovo sigurno neće igrati.

"I to nam je u glavi, ne treba zaboraviti prvenstvo. Mislim da nećemo igrati prva dva kola. Ok je Evropa, ali moramo razmišljati i o prvenstvu. Klubovi mnogo ulažu, neće biti lako ni ove godine. Željo je ipak nešto posebno, sve što nam fali prije svega u finansijskom smislu nadoknadimo velikom borbom na terenu uz armiju navijača koji su uvijek uz nas. Mi imamo igru, mnogo smo napredovali i to se vidi na terenu. Najbitnije da imate dobru igru, a rezultati iz toga moraju doći", dodao je Irfan Jašarević, prvotimac Željezničara na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi