Mulalićeve brige pred tri meča u deset dana: Plavi se za sada itekako pate...
Detalj sa meča u Konjicu

Neće biti Hodžića, šta će odlučiti Santos?

Mulalićeve brige pred tri meča u deset dana: Plavi se za sada itekako pate...

S. Mlaćo, foto: T. Hebib
FK Željezničar nije mogao do bodova u subotu u Konjicu i sigurno su brojni navijači kluba sa Grbavice Konjic napustili razočarani. Upitnika je u glavi bilo mnogo, ali i razloga za brigu. Evropu Željezničar po svaku cijenu mora izboriti.

Igman je slavio 3:1, te za 90 minuta otkrio brojne nedostatke u timu Edisa Mulalića. Iskusni trenerski lisac Husref Musemić u potpunosti je nadmudrio mlađeg kolegu Mulalića, koji je nakon meča kazao da je njegov tim napravio mnogo više u početnih 25 minuta... Potpuno nebitno, jer nogomet se igra 90 i još par minuta sudijske nadoknade.

Musemić je uživo pratio meč Željezničara i Leotara u Kupu BiH i jasno uočio brojne nedostatke svog rivala. Plavi su prošli Leotar (2:1), ali se mnogo namučili. Mučili su se i kada je omjer nogometaša na terenu bio 11-9, ali su ipak prošli dalje. Zahvljajući tek majstoriji Andrije Drlje koji je spriječio penal lutriju i ko zna šta...

Trener kakav je Musemić mogao je vrlo lako uočiti mnoge stvari i to se jasno vidjelo u subotu. Željezničar je djelovao bezidejno, osjetio se veliki strah kod mnogih nogometaša kada trebaju preuzeti odgovornost, a problem je svakako bila i povreda Semira Štilića koji nije bio u kombinaciji za navedeni meč.

Sredinom prvog poluvremena povrijedio se i sjajni vezista Armin Hodžić, te je tada bilo jasno da su šanse Željezničara za osvajanje bodova minimalne, iako je rival posljednjeplasirana momčad na tabeli.

Pozitivna ocjenu može dobiti tek Nedim Mekić koji se trudio, preuzimao odgovornost, ali ni to nije pomoglo. Bila je to igra bez igre, Musemić je sjajno zaustavio Drlju i Amoaha, a Sulejman Krpić i nije imao lopti. I kada jeste, pokazao je da je još uvijek daleko od 'onog' Krpića koji je ranije rešetao protivničke mreže u dresu Željezničara.

Oglasi

Zakazala je i odbrana, mnogo je 'propuha' bilo, što je iskusna ekipa Igmana znala iskoristiti. Nije se proslavio ni golman Bender koji je često znao 'vaditi' živca navijačima svog kluba.

Mulalić sigurno ima razloga za brigu, opravdane su i određene kritike navijača, no na Grbavici nemaju puno vremena za odmor. Igman će morati što prije zaboraviti, barem pokušati, jer je u utorak Plavi igraju meč četvrtine finala Kupa BiH protiv NK Zvijezda Gradačac.

Meč koji sigurno ne dolazi u pravom trenutku za Željezničar jer je imperativ pobjede jasan. Plavi i ne smiju pomisliti na bilo šta drugo, a Zvijezda sigurno nije ekipa za podcijeniti. Radi se o drugoplasiranoj momčadi Prve lige FBiH sa nekoliko nogometaša koji su nastupali u Premijer ligi i koji će sigurno imati veliki motiv da se dokažu protiv Željezničara i navijačima na Grbavici. I sam trener Zvijezde, ambiciozni Nebojša Đekanović, pratio je uživo meč u Konjicu.

Mulalić rijetko mijenja, Željezničar je često 'pročitan' od rivala, posebno u igri bez igre kada odbrambeni i vezni nogometaši nakon prvog pasa jasno znaju da im je 'tražiti' Amoaha ili Santosa, sada Drlju, a onda oni šta naprave... Biće to sve teže, jer navedeni i više nisu nepoznanica protivničkim trenerima i nogometašima, kako je to bilo kada su tek stigli na Grbavicu. Vidljivo je to i 'golim okom', Elvir Duraković i Mirko Oremuš su to u subotu itekako potvrdili.  

Oglasi

Na Grbavicu su ovog proljeća stigli između ostalih Sulejman Krpić i Armin Hodžić, najavljivao se 'atomski napad', no sve je za sada daleko od toga. U dva meča navedeni dvojac nije mnogo pokazao. Krpić je brzo postao glavna opcija u napadu, iako je Mulalić i sam isticao da je potreban određeni period da se uklopi, te dođe u pravu formu. Hodžić je sa odmora stigao i nakon samo par treninga dobio šansu protiv Leotara, ali i protiv Igmana. Očekivano, nije imao šta pokazati.  Premijer liga ipak nije takmičenje u kojem možete bez odrađenih priprema nešto pokazati, a uz to 28-godišnji napadač je dugo i bio bez angažmana. Potrebno je mnogo više, Željezničar se bori za trofej u Kupu, te da izbori plasman u Evropu kroz prvenstvo i na svakom meču mora jurišati na pobjedu.

Dolaskom navedenog dvojca u drugi plan 'pali su' Dženan Haračić i Dženis Beganović. Navedeni dvojac u oba protekla meča nije se ni našao u zapisniku. Pomalo je to i nevjerovatno, iako je naravno Mulalić taj koji bira i koji odlučuje, te naravno za to i odgovara. U ovom slučaju odlučio je potpuno prednost dati dvojcu koji nije prošao pripreme sa ekipom i kojem će svakako biti potreban određeni period za potpunu adaptaciju.

'Nestao' je iz Mulalićevog plana dvojac koji je prošao kompletne pripreme, te već bio dio ekipe. Haračić je postigao tri pogotka, dodao jednu asistenciju u 657 minuta provedenih na terenu, dok je Beganović upisao jednu asistenciju u 861 minutu provedenu na terenu. Jedan pogodak dodao je u Kupu.

Prednost ispred Beganovića i Haračića ima i mladi Benjamin Križevac (19) koji je dobio desetak minuta u meču Kupa protiv Leotara.

Problem za Mulalića svakako je i povreda Štilića koji je upitan za meč u utorak, dok veziste Armina Hodžića neće biti narednih desetak dana. Hodžić će tako propustiti duele sa Zvijezdom i Slobodom, a moguće i vječiti derbi sa FK Sarajevo.

Šansu sada čeka i Brazilac Santos koji je odradio dvije utakmice kazne, no pitanje je da li će se to desiti. Santos još uvijek nije potpisao novi ugovor, a ukoliko to ne učini, sigurno se neće naći u kombinaciji za utakmice u nastavku sezone. Odluku sa svojim zastupnicima mora donijeti vrlo brzo, a već u utorak će biti jasnije da li će sigurno silno motivisani Santos dobiti šansu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Biće zanimljivo vidjeti da li će Mulalić protiv federalnog prvoligaša ipak bar malo promiješati karte ili će tvrdoglavo u svom stilu 'tjerati' po starom.

Utakmice sa Leotarom i Igmanom morale su mu otvoriti oči... Odmora nema, Plavi će u deset dana odigrati tri utakmice, uključujući i vječiti derbi protiv FK Sarajevo.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

mitoza
Bender na klupu pod hitno.
1 0
user1659354598
Edis je kao i Adzem tvrdoglav i tezak covjek,prvo sto treba da uradi je da sjedne sa Kenom Hasagicem i da mu kaze za onoga kloca Bendera koji misli da nema zamjene za njega,covjek se umislio da je golman i da se bez njega ne moze,onda ono protiv Leotara 2 igraca vise imamo a nista ne napravimo u napadu nasa 3 igraca stoje nepotrebno na centru ne pravi visak ,isto kao da nemamo 2 igraca vise i jos puno toga,ima smjesne pomocnike koji mu nista ne mogu reci pametno a uz to Edis je tvrdoglav i neda da mu bilo ko sta kaze,a sto se tice toga da ga otjeramo u ovome trenutku to bi bila velika greska jer niko nebi mogao sad nista uraditi a koga mozemo dovesti u ovome trenutku da bi bio bolji od Edisa a ne samo da bi otjerali Edisa a nista nebi bolje bilo
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi