Na ljeto euforija, a zatim veliki pad: Na Grbavici nemaju pravo na ekspermentisanje tokom zime

Traže se pojačanja, Željezničar ima težak raspored na startu drugog dijela sezone

Na ljeto euforija, a zatim veliki pad: Na Grbavici nemaju pravo na ekspermentisanje tokom zime

S. Mlaćo

Porazom u Gabeli završena je tmurna polusezona FK Željezničar. Plavi sa Grbavice su nakon dobrih nastupa u Evropi te velika navijačke euforije sa dosta optimizma ušli u novu sezonu Premijer lige.

Sada već jesenji prvak FK Borac pao je bez ispaljenog metka na Grbavici u prvom kolu (2:0), a tadašnji trener Nermin Bašić, te prvotimci Mekić, Krpić, Cocalić, Amoah i društvo dobijali ovacije prepune Grbavice.

Porasle su i ambicije, potajno se među navijačima javila nada da će Željezničar u borbu za sami vrh tabele. Ipak, desilo se potpuno suprotno. Plavi sa Grbavice zapali su u veliku krizu, oprostili se već u šesnaestini finala od Kupa BiH, a zatim je prekinuta saradnja sa trenerom Nerminom Bašićem.

Nizali su se gostujući porazi, na domaćem terenu Željezničar se itekako patio, te je ekipa krenula da 'tone' ka donjem dijelu tabele. Veliki broj igrača potpuno je pao u formi, a na kraju je sve donijelo nikada lošiju polusezonu i veliko razočarenje armije navijača. Navijača koji su i dalje jedina svjetla tačka kluba.

Navijači su Željina 'posebna' snaga, ali i oni gube strpljenje                                                                                                                                                              

Željezničar je na 10. mjestu, ima 19 bodova kao i FK Igman Konjic koji se nalazi na poziciji koja vodi u niži rang. Samo gol razlika je spasila Plave da na zimskoj pauzi ne budu na mjestu koje vodi u niži rang. 

Bašića je na Grbavici naslijedio saudijski trener Abdulhakeem Al-Tuwaijri, ali nije se dobro snašao, bar na startu ove epizode. Svakako da je mu je otežavajuća okolnost bila ta što je došao u veoma teškom trenutku, a nije ni imao vremena da sagleda kompletnu situaciju. To je na kraju donijelo čak devet poraza u gostima u isto toliko utakmica i tek skromnih 19 bodova.

Oglasi

Arapski stručnjak na kraju je imao i ironičnu epizodu, a navijačima Željezničara svakako nije do toga kada pogledaju tabelu. Još gore im je kada pogledaju raspored u naredna četiri kola. Domaći susreti sa Zrinjskim i Sarajevo, te gostovanja Širokom Brijegu i fenjerašu Zvijezdi 09 koja se sigurno nije predala u borbi za opstanak, posebno nakon posljednje pobjede nad Širokim Brijegom 3:0.

Šta i kako dalje: Ko će dovesti pojačanja, da li je spas domaći trener?

Mnogo je upitnika na Grbavici kada je igrački kadar u pitanju. Na izlaznim vratima su Irfan Jašarević i Benjamin Šehić. Navedenom dvojcu ugovor ističe u januaru naredne godine, a za sada nije postignut dogovor o nastavku saradnje. Jašarević se nije dogovorio oko finansija, ali mogao bi se pojaviti na prozivci.

Na ljeto su slobodni i Nedim Mekić, Joseph Amoah, Semir Štilić, Edin Cocalić, Edin Biber i brojni drugi, ali jasno je da će mnogi već ove zime napustiti Grbavicu. Teško je i pronaći bilo kakvu pozitivnu stvar kada je igrački kadar u pitanju, jer su na Grbavici zaista mnogo lutali u proteklom periodu.

Edin Rustemović je već napustio Grbavicu, nije ni dočekao kraj polusezone, dok je iskusni Aleksandar Kosorić odlučio da se oprosti od kluba kojem je mnogo dao, a koliko mu je bilo teško najbolje su pokazale suze nakon posljednjeg meča u Gabeli. U planovima stručnog štaba nije Brazilac Alyson, koji se nije naigrao, a i kada je dobio šansu, bilo je to ispod očekivanja. 

Govori se i o brojnim strujama u svlačionici, nezadovoljnim igračima koji djeluju potpuno nezainteresirano na terenu, a istovremeno je i mnogo onih koji svojim kvalitetom ne mogu dati doprinos, posebno u situaciji kada klubu 'gori' i kada bi svaki novi kiks značio put u dodatni ambis.

U Željezničaru upravo zbog toga već tragaju za pojačanjima. Traže se provjerena imena, izvori bliski klubu navode da će kesa biti odriješena i da ekspermentisanja ne smije i neće biti. Samim time će biti jasnija slika i kada su u pitanju odlasci, a problem je svakako da je zimski prelazni rok mnogo teži za klubove, jer veliki broj igrača je 'zatvoren' ugovorima u svojim klubovima, bar do ljeta.

Pojačanja su itekako potrebna, gotovo u svim linijama, jer mnogo toga nije štimalo. Plavi su olako primili brojne golove, a u napadu se patili. Prozivka je planirana za 08. januar, a glavni dio priprema u Španiji, što je dogovor kada je stigao trenerski stručnjak iz Saudijske Arabije i njegovi pomoćnici.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zanimljiva je situacija i sa novim šefom struke koji je doveden kao trener početnik, a čekao ga je toliko težak izazov da se vjerovatno ni sam nije nadao tome. Zbog toga na Grbavici potajno priželjkuju neko premijerligaško trenersko ime, a da ambiciozni Saudijac ostane dio stručnog štaba.

Plavima je svakako potreban neko ko poznaje ligu, ali i ko će dati smjernice u dovođenju pojačanja u ovoj veoma kompleksnoj situaciji. Da li će sve na kraju i otići u tom pravcu, ostaje da se vidi, no vremena je sve manje.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hzsg
Nemoj te se sekirati komšinice, VAŠ KLUB JE VEĆ DUGO GODINA PRIVILEGOVAN OD STRANE NSBiH, BOLJE REČENO POLITIKE. Tako da slobodno možete očekivati nove finansijske pozajmice od NSBiH kako bi prebrodili finansijsku krizu. Također idu novčana sredstva od OPćine Novo Sarajevo, Kantona Sarajevo, JEDNOM RJEČU OPCIJA ISPADANJA U NIŽI RANG NIJE REALNA OPCIJA.
5 3
SonPen1946
Famose famosee
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi