Bekrić: Konkretni smo i korektni, pojačat ćemo se, Evropa je veliki izazov

Otvoreno o Arminu Hodžiću, mogućim odlascima, Beganoviću, novoj funkciji...

Bekrić: Konkretni smo i korektni, pojačat ćemo se, Evropa je veliki izazov · Intervju

S. Mlaćo
Protiv Posušja pred više od 11.000 navijača Samir Bekrić je završio igračku karijeru u predposljednjem meču protekle sezone, a desetak dana kasnije postao je i zvanično sportski direktor FK Željezničar.

Ističe da su emocije bile pomiješane. Tuga i radost. Tuga jer više neće moći da svojim majstorijama na terenu donosi radost voljenom klubu i samim navijačima, ali radost jer ostaje dio velike porodice kluba s Grbavice.

Svoje znanje sa terena sada treba prenijeti na direktorski posao. Neće mu biti lako, ali ističe da se poštenim i predanim radom sve može.

Intervju je bilo teško i započeti. Telefon je prosto 'ludio' po stolu, a ističe da je to svaki dan. Ništa mu nije teško. Kao neko ko voli svoj klub sretan je, jer je taj isti klub brzo postao 'mamac' za nogometaše, brojne menadžere i skaute, što je prije godinu i pol dana bilo nemoguće i pomisliti. Svi su izbjegavali Grbavicu, ostali su tek oni 'do kosti' odani. Kako na tribinama, tako i na terenu, te pored klupe, u administraciji...

Samire, vratimo se na oproštaj protiv Posušja. Da si mogao planirati ljepši scenarij vjerovatno ne bi ovako ispalo. Pobjeda vrijedna Evrope, pune tribine i slavljenička atmosfera.

“Uvijek će mi se vraćati taj film, te scene sa meča. Lijepa slika, velika zahvala svima u i oko kluba, navijačima posebno. Bilo je teško, emotivno, no sve je lakše bilo uz ljude iz kluba i navijače i kada znam da ostajem tu. Da nije tako bilo bi mnogo teže. Rekao sam već ranije da mi nije bio problem oprostiti se nogometa, već od Željezničara. Najbitnije je da sam tu i da dam maksimum na novoj funkciji, takav sam bio i kao igrač“.

Pripreme za nove sezonu Željezničara su počele proteklog ponedjeljka, a Bekrić je bio pored terena. Ko zna šta mu je sve prolazilo kroz glavu.

Oglasi

“Neobično je bilo. Najbolje je biti igrač, vjerujte mi. Fokusiran si samo na sebe, tu si tri – četiri sata, a onda si slobodan. Ovako radiš 24 sata, neobično je, ali sa momcima sam svaki dan. Tu sam s njima, nekad ću i trenirati, ne smijem naglo prestati. Borimo se svi skupa, želimo biti bolji nego što smo bili“.

Opis nije dostupan.

Nije se umorio, iako je iza Željezničara teška sezona u svakom pogledu. Na kraju izborena Evropa i osmijeh na licu.

“Moram da se zahvalim svojoj porodici, oni najviše trpe, ali velika su mi podrška. Prvi prelazni rok mi je bio prošle sezone kada sam bio igrač, a sada sam i zvanično sportski direktor. Trudim se da radim maksimalno profesionalno i ozbiljno, te da dovedemo igrače koji će nas podići na veći nivo.

Svaki dan mi je isplaniran. Ustanem u sedam ujutro, a onda počinju sastanci od devet sati. To traje skoro cijeli dan, a kući sam oko 22 sata. Tada odgovaram na poruke i pozive ljudima koji su me zvali“.

Oglasi

Nastavili smo otvoreno. Bekrić je govorio o prelaznom roku i pričama koje sigurno zanimaju javnost, posebno armiju navijača.

“Svi znamo u kakvoj smo mi situaciji. Ne možemo 'divljati', nismo u mogućnosti da dajemo velike cifre, moramo da stvaramo i tražimo mlađe igrače koji će nam donijeti dodatnu snagu i energiju. Borimo se, radimo pošteno i sa svima želimo biti korektni. Objektivni smo, a to je najvažnije. Par puta sam rekao da igrači ne mogu doći u Željezničar zbog novca, nego ambijenta, svoje promocije i da poslije nas idu u velike klubove i za velike novce. Svjestan sam da svi žele zaraditi novac, da igrači imaju kratak rok trajanja, te se mi trudimo da tim momcima pomognemo i da budemo konkretni i korektni."

I na nedavnoj press konferenciji Bekrić je dao izjavu u kojoj je kazao da igrači ne mogu zbog novca dolaziti u Željezničaru, što je izazvalo brojne reakcije. Nije 'bježao' od ove teme ljubimac navijača sa Grbavice.

“Svako može protumačiti to kako hoće. Nisam rekao da će igrati za 'nula' KM, oni će imati 'finu' platu, ali i imati neke stvari mnogo veće nego u drugim klubovima. Ja kada sam dolazio imao sam sedam puta bolje ponude, ali sam dolazio tu da ispunim neke svoje želje i napravim pravi potez za odskočnu dasku. Nisam gledao novac, ali onda je novac došao kada sam se prodao. Želim da takvi momci dođu, a svakako da mi nikoga nećemo nekoga moliti i zvati. Tim igračima je više potreban Željezničar, nego Željezničaru oni. Idemo drugačijim putem, a meni je drago što se u klubovima u Premijer ligi 'vrti' veliki novac, to je dobro za ligu i same igrače. Mi smo suprotnost, ali vjerujem da ćemo za par godina moći da dođemo na veći nivo i da dovodimo mnogo ozbiljnije igrače“.

Ističe da ovog ljeta neće biti mnogo promjena na Grbavici.

Oglasi

“Mi nećemo puno mijenjati. Cilj je bio da zadržimo ekipu koja je napravila sjajan rezultat. Želimo dovesti igrače koji će nam pomoći u ostvarivanju naših novih ciljeva.

Mogu i o igračima konkretno. Vezisti Arminu Hodžiću je istekao ugovor, ali on i dalje trenira sa nama. Dečko je jako korektan, ima tri – četiri ozbiljne ponude. Mi smo u fazi dogovora, ali biće jako teško. Ako ga potpišemo imamo da platimo jako visoke naknade. Želimo ipak svi biti zadovoljni. Njegova velika želja je ostati i odigrati Evropu, te se onda prodati. Trudit ćemo se da se to ostvari, jer i on želi da razgovara s klubom. Vidjet ćemo sve u naredna dva – tri dana“.

Opis nije dostupan.

Mnoge je iznenadio odlazak Dženisa Beganovića. I Brazilac Santos je već 'prošlost'.

“Dženis je naše dijete. Veliki profesionalac, odličan igrač i momak. Želim mu svu sreću ovog svijeta, teško mi je pao njegov odlazak. Poznajem ga dugo, kao i njegovu porodicu i zaista mi je to teško palo. Ipak, on zaslužuje da zaradi novac i osigura sebe i porodicu, a njemu su vrata našeg kluba uvijek otvorena. Nadam se da će se vratiti za par godina i završiti karijeru kod nas, tako i treba da bude.

Oglasi

Santosu je istekao ugovor. Bile su velike želje da ga zadržimo, ali kompenzacije i naknade su velike. Želim mu sve najbolje, dečko je bio korektan i profesionalan i svoj posao je odradio sjajno“.

Iskusni nogometaši su već produžili ugovore, a danas je to učinio i Hamza Gasal od kojeg se puno očekuje u novoj sezoni.

“Sa svim našim iskusnijim igračima smo dogovorili nove ugovore. Štilić i Kosorić su to već učinili, Cocalić je još par dana na odmoru, ali sve smo dogovorili. Gasal je jako bitan, mi na njega ozbiljno računamo i bio je realan splet okolnosti da nastavimo suradnju“.

Evropa je izborena, što je i bio glavni cilj. 'Mamac' je to svakako i za igrače. Svjestan je i Bekrić toga.

“Svi igrači su danas zaštićeni, niko nije ostao bez svog novca. Svi koji su tužili naplatili su sve. Mi smo u teškoj situaciji, ali u top situaciji kada pogledamo kako je bilo prije godinu i pol dana. Sada je mnogo bolje, mnogo lakše, ali nije to to što zaslužuje Željo. Mi se trudimo, imamo veliku podršku navijača. Mi smo sada igrače nagrađivali kroz bonuse i nakon ostvarenih ciljeva oni su to dobro naplatili. Želimo tako motivirati igrače. Mi smo išli na taj model i on je uspješan“.

Oglasi

Jučer je klub sa Grbavice predstavio i dva nova imena.

“Golman Ajdin Mulalić je bio jako korektan, bio je kapiten Domžala i jedan od najboljih golmana u Sloveniji. Na početku nije bilo realno da dođe, ali želio je da promijeni sredinu, privukla ga je Grbavica i navijači, te se moram zahvaliti i prijatelju Senijadu Ibričiću koji je rekao lijepe stvari o našem klubu. Jako mi je drago što je došao kod nas, imamo tri sjajna golmana. Muftić je pokazao u prošloj sezoni kvalitete, mladi Karić je veliki talenat, a sada imaju i Mulalića s kojima mogu dodatno napredovati.

Dražen Dubačkić je već bio kod nas, napredovao je i drago mi je što se 'čeličio'. Odigrao je kvalitetnu sezonu u Prvoj ligi FBiH, mlad je i ima jako dobre fizičke predispozicije. Vjerujem da će saradnja biti uspješna i želim mu dobrodošlicu i ovim putem.

Nekoliko igrača imamo na probi, jako su zanimljivi i u ova dva dana ćemo odlučiti koga ćemo ostaviti“.

Postoji mogućnost i još nekih odlazaka sa Grbavice.

“Moguće. Imamo upite za neke igrače... Mi nećemo pristati po svaku cijenu, ali je možda dobro da prodamo jednog igrača, dugo godina nismo prodali igrača, tako da bi to dobro bilo i zbog imidža kluba. Imamo ponuda za Drinu, Amoaha, te još neke igrače, ali vidjet ćemo koliko će to biti ozbiljno“.

Najavio je i nova pojačanja.

"Trudimo se, znamo šta donose utakmice u Evropi, ali moramo razmišljati i o prvenstvu. Znamo da naši klubovi kaskaju u prvenstvu zbog Evrope. Nećemo žuriti, tražimo najbolje i nadam se da će se poklopiti naši ciljevi i ciljevi tih igrača. Moram istaći da se dosta igrača nudi, a rijetko je ko htio doći prije godinu i pol dana kod nas. Željo je izazov za sve. Evropa nam je pomogla, to je šlag na tortu i veliki izlog za sve momke. Nakon evropskih utakmica možete napraviti dobar transfer, Evropa mnogo toga donosi“.

Govorio je i o saradnji sa šefom struke Nerminom Bašićem koji je prije par dana i zvanično produžio saradnju.

“Nermin je veliki profesionalac, da nije takav ne bi on bio u Sloveniji šest godina. Nemamo mi puno trenera koji rade vani i zadrže se dugo. On ima veliko povjerenje igrača, zadovoljstvo je raditi sa njim, on živi za nogomet 24 sata. Sve pohvale“.

Jučer su sa Grbavice 'pustili' informaciju koja je žestoko odjeknula. Otplaćen je porezni dug do 31.12. 2018. godine, što je bio veliki teret za klub.

Obećavali su to čelnici Željezničara, mnogi ih slušali s podsmijehom, no oni su obavili veliki posao. Bekrić ističe da mnogi koji vole Željezničar možda i nisu svjesni koliko je to bitna stvar.

“Velika stvar, treba ljude pohvaliti. Od predsjednika Kovačevića, direktorice, administracije, navijača... Stvarno velika stvar, skinuo se veliki teret i sigurno će nam u budućnosti biti mnogo lakše. Jedan veliki teret je skinut“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj razgovora dotakli se i Omladinskog pogona kluba sa Grbavice. Mnogo posla je da se stvari poslože na najbolji način. Plavi ne mogu bez talenata i njihove prodaje, svjesni su toga.

“Svi znamo kakva je situacija u Omladinskom pogonu. Iskreno, nisam imao mnogo vremena da se bavim Omladinskim pogonom jer smo imali mnogo problema u prvoj ekipi, samom radu kluba. U budućnosti ću posvetiti veću pažnju, Omladinski pogon se mora podići na veći nivo. Mi moramo tražiti rješenja u Omladinskom pogonu, da imamo rezultate s našom djecom i da pravimo posao, te prodajemo te momke. Juniori ove godine nisu bili na nivou, imali su i mnogo problema, nisu trenirali na Grbavici... Kadeti su prvaci, te im čestitam kao i treneru Žeriću, zlatna je to generacija. Od njih očekujemo velike stvari u budućnosti. Pioniri su bili jako dobri, ima tu jako dobrih igrača. Željo je uvijek imao talenata, ali mnoge stvari se za uspjeh moraju poklopiti. Već sam zvao neke prijatelje širom države da napravimo mrežu skauta, ali za to su potrebne i financije. Moramo imati mnogo skauta u BiH i šire, jer Željo je magnet i pozornica velika sve. Moramo u svemu biti pošteni, iskreni i profesionalni“, dodao je sportski direktor FK Željezničar Samir Bekrić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Drakula
Santos i manijaci su vodili zelju do evrope i savez naravno tesko priznati ali tako je. Ispadanje u prvom pretkolu i sredina tabele iduce sezone ako ne i ispod toga.
3 5
komentator1
Hahahah hoce li drzava opet placati za vas jebbo vas ivan i filozofija lopovsko prosjacka
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi