Florentino Perez nije zabrinut: "PSG i Bayern uopšte još nisu ni pozvani u Superligu"

Tek trebaju da razgovaraju

Florentino Perez nije zabrinut: "PSG i Bayern uopšte još nisu ni pozvani u Superligu"

E. Čaušević

Predsjednik Real Madrida, Florentino Perez, priznao je da je on glavni osnivač Superlige i da želi pokrenuti ovo takmičenje kako bi "spasio" fudbal.

Mnogi klubovi nalaze se u velikoj finansijskoj krizi zbog pandemije koronavirusa, ali oni najbogatiji očito misle samo na sebe. Oni su odlučili da kreiraju novo takmičenje kako bi zaradili što više novca i igrali samo protiv onih najjačih klubova.

Ova odluka je uzdrmala fudbalsku javnost i mnogi su protiv osnivanja Superlige. No, Perez je potvrdio da je Superliga već napravila nekoliko koraka i da je 12 klubova iz Španije, Italije i Engleske potpisalo saglasnost i potvrdilo da će biti učesnici.

To su Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Juventus, Inter i Milan, dok klubovi iz Francuske i Njemačke još nisu uključeni u sve to.

Jučer su se pojavile informacije da su PSG i Bayern odbili da budu dio Superlige, ali Perez je odlučio to da demantuje. On je izjavio da PSG i Bayern uopšte nisu još ni pozvani u ovo takmičenje i da se s predstavnicima ovih klubova tek treba razgovarati.

"Još uvijek nismo pozvali PSG u ovo takmičenje. Razgovarat ćemo još s mnogim klubovima i objasniti im projekt Superlige. Trenutno imamo 12 klubova, a cilj je da ih bude 15 koji će biti stalni učesnici", rekao je Perez i onda je poslao jasnu poruku.

Oglasi

"Ukoliko PSG i Bayern odbiju da budu dio ovog takmičenja to nije problem. Superliga sigurno neće biti otkazana ako oni odbiju, to su smiješne priče koje kruže po medijima. Ne brinite se, PSG i Bayern ne mogu ništa da promijene".

Sada je svima jasno da su najbogatiji klubovi u Evropi odlučili da kreiraju novo takmičenje samo zbog veće zarade, te da ih baš ne zanima šta navijači imaju da kažu na sve to.

Iako Perez tvrdi da mu je cilj da spasi fudbal jasno je da je to samo izgovor za sve ono što radi zajedno s predsjednicima klubova koji su dali saglasnost za pokretanje Superlige.

Florentino Perez odgovorio na prijetnje UEFA-e i FIFA-e

UEFA i FIFA zaprijetili su da će svi učesnici Superlige biti izbačeni iz evropskih takmičenja, a čak da neće imati pravo da igraju u nacionalnim prvenstvima. Također, igračima koji budu igrali ovo takmičenje će biti zabranjeno da nastupaju za svoje reprezentacije.

Oglasi

Međutim, Perez je siguran da UEFA i FIFA ne mogu da tek tako zabrane klubovima da igraju u ostalim takmičenjima. Spremni su na razgovore s njima, ali je jasno poručio da više ne žele da budu dio monopola ovih fudbalskih organizacija.

"Spremni smo na razgovore s FIFA-om i Evropskom unijom. Nije mi jasna njihova reakcija. Sve što smo objavili u službenom saopštenju je vrlo precizno i jasno. Ni UEFA-i se ne sviđa ovo. Ipak, mi od UEFA-e nemamo dovoljno prihoda, a oni su nam zaista potrebni. Želimo spasiti fudbal u narednih 20 godina. Superliga to može uraditi. Ako pobijediš u Ligi prvaka, dobiješ 120 ili 130 miliona eura. Pobjedom u Superligi, pobjednička ekipa će dobiti mnogo više od toga. UEFA je klasičan primjer monopola i to su otkrili današnjom reakcijom. Igrači mogu biti mirni zbog ovoga. Sigurno je da neće biti kažnjeni. Kad bi čekali do 2024. godine, umrli bi. Mnogi klubovi imaju višemilionske dugove".

"FIFA je također klasičan primjer monopola. Njihovi poslovi nisu transparentni. Ne vidim šta smo loše uradili. Došao sam 2000. kako bi spasio Real Madrid i to sam učinio. Danas sam tu kako bi spasio fudbal. Real Madrid će završiti svoj put u Ligi prvaka. Niko nas ne može izbaciti. Ista stvar je i s La Ligom. UEFA je uništila mnoge klubove. Monopolu mora doći kraj", kaže Perez i dodaje.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Ipak, predsjednik Real Madrida spreman je na pregovore s UEFA-om i FIFA-om i nada se da će oni početi što prije kako bi se ova situacija riješila.

"Želimo početi pregovore što prije. Čelnici FIFA-e i UEFA-e ne bi trebali biti ljuti. Ja ne uzimam novac od Real Madrida. Ja ako želim dres Reala, moram ga kupiti. Znam da sam predsjednik ovog takmičenja. Ne znam do kad ću obnašati tu funkciju. Vjerovatno dok ne dobijem otkaz Na ovom projektu radim već dugo vremena. Svaki je predsjednik potpisao ugovor i niko ne može napustiti takmičenje. Sve je urađeno u dogovoru", rekao je Perez.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

m1987
Sigurno jeste cilj veća zarada, ali veliki klubovi su u ogromnim dugovima i ovaj potez je morao biti povučen. Sam Real kao sto kaze je izgubio 400m od početka pandemije, a pri tome su u kreditima za novi stadion i jos raznim drugim. Kada bi se klubovi veliki poceli raspadat onda bi i mali za njima krenuli. Ljudi podrzavaju UEFU i FIFU a do sad su radili svakakve malverzacije krenuvsi od SP u Katru i Rusiji pa nadalje. Ovo ce doći nešto kao NBA liga u košarci. Na kraju ko zna mozda se napravi veliki broj SL pa bude Istocno Europska SL i budu nasi klubovi, i kasnije pobjednici idu u veći rang. Što se tiče da bi bogati klubovi bili jos bogatiji a siromasni jos siromašniji ne slazem se jer bogati kupuju igrace po vecim cijenama i tako se novac vrti kao lanac ishrane. Mislim da je ovo ekstra posao od čelnika najvećih klubova.
1 3
user1603273752
Jest eto Arsenal,Totenhem,Chelsea,Atletico Madrid itd dobili poziv Bayern nije....losa ti prica
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi