Wirtza svi već vide u dresu Reala, ali Kroos zna da bi to moglo biti loše: "Rekao sam mu..."

Nijemac savjetovao mladog sunarodnjaka

Wirtza svi već vide u dresu Reala, ali Kroos zna da bi to moglo biti loše: "Rekao sam mu..."

Edmir Škorić

Njemačka reprezentacija je turnir na Euru otvorila uvjerljivom pobjedom nad Škotskom (5:1), a sjajan meč odigrao je Florian Wirtz, jedan od najbolji mladih fudbalera kome se predviđa velika karijera u budućnosti i samo je pitanje kada će napustiti Bayer Leverkusen.

Wirtz je osvojio duplu krunu u Njemačkoj sa Bayer Leverkusenom i jedan je od najvažnijih u timu Apotekara koje sa klupe veoma uspješno vodi Xabi Alonso.

Xabija Alonsa mnogi su vidjeli daleko do Leverkusena nakon sezone iz snova, ali mladi španski stručnjak ostao je vjeran njemačkom klubu kojem slijedi igranje u grupnoj fazi Lige prvaka. No, on bi već u ljeto 2025. godine mogao da naslijedi Carla Ancelottija u Real Madridu, a put Madrida bi mogao i Wirtz.

Talentivani Nijemac trebao bi biti budućnost veznog reda Kraljeva. Florentino Perez uveliko sprema transfer 21-godišnjaka, a vjeruje se da će Toni Kroos pomoći Madriđanima da ga potpišu. Kroos i Wirtz su veliki prijatelji, zajedno igraju trenutno na Euru, pa su iskusnog sada već bivšeg igrača Reala pitali da li je mlađem sunarodnjaku predložio dolazak u Madrid.

“Rekao sam mu da igra Euro kako zna... Ostalo je u budućnosti, vidjet ćemo", rekao je Kroos, koji smatra da bi bilo pogrešno za Wirtza da sada razmišlja o tome gdje će igrati u budućnosti.

Oglasi

Wirtz je golom otvorio nastup na Euru, a naredni meč Njemačka igra za dva dana protiv Mađarske. Dragulj Bayera je u sezoni koja će se dugo pamtiti odigrao 32 meča u Bundesligi i postigao 11 golova uz 12 asistencija.

Bayer je osvojio Bundesligu, potom i Kup Njemačke, ali je neočekivano izgubio od Atalante u finalu Evropske lige. U tom je takmičenju Nijemac imao učinak od po četiri gola i četiri asistencije na 11 utakmica.

Nema nikakve sumnje da je mladom igraču poput Wirtza san snova da obuče dres Reala, kao i većini drugih, ali svjestan je da ovo nije savršem trenutak i da je ispred njega puno vremena. Sve su prilike da će biti Perezova "bomba" za ljeto 2025. godine, dok je ovo ljeto ipak sva pažnja usmjerena na dolazak Kyliana Mbappea.

Francuski napadač odbio je potpisati novi ugovor s PSG-om i kao slobodan nakon Eura stiže u špansku prijestolnicu, kao i mladi 17-godišnji napadač Brazila Endrick, kojeg je Real još ranije otkupio od Palmeirasa.

Navijači Reala znaju da će njihov tim biti nezaustavljiv i polako prave u glavma "savršenih 11", u kojima vide i Alphonsa Daviesa, Wirtza, tu su Bellingham, Vinicius, Mbappe, Rudiger, Camavinga, Guler, Valverde, a za očekivati je još neke velike zvijezde u timu u narednih godinu - dvije.

Oglasi

Djeluje da Perez formira nove Galaktikose, kao i početkom 2000-ih, kada je doveo Ronalda, Beckhama, Zidanea, Figa...

To nije bio baš uspješan period za Real Madrid što se tiče osvojenih titula iako su ovaj tim činili neki od najboljih igrača svijeta u tom trenutku, a ekipa je dobila tada nadimak Galaktikosi. No naravno, postoji strah da fomiranje takvog tima sa mnogim zvijezdama može da bude mač sa dvije oštrice. O tome je jednom prilikom govorio legendarni Realov defanzivac Ivan Helguera.

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Šta je pošlo po zlu? Nije bilo balansa u ekipi. Previše ofanzivnih igrača u ekipi, a to je pravilo probleme odbrani. Bio sam u odbrani tada i bilo je jako teško da se branimo kada imaš toliko igrača u ekipi koji su više ofanzivno nego defanzivno orijentisani. Zato je balans ključan u svemu tome i mora na sve da se misli", zaključio je bivši defanzivac Reala.

Ovaj 48-godišnjak u Real Madrid je stigao na ljeto 1999. godine iz Espanyola i na stadionu Santiago Bernabeu proveo je osam godina. Igrao je još u Valenciji gdje je u decembru 2008. godine završio karijeru. S Realom je prije ere Galaktikosa uspio da osvoji dvije titule Lige prvaka.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi