Fotografija koja privlači pažnju: Koja zastava je na leđima igrača Seville?

Munir slavio trofej

Fotografija koja privlači pažnju: Koja zastava je na leđima igrača Seville?

A. Čaušević

Munir El Haddadi je osvajanje Europa lige slavio sa zastavom nepoznatom skoro za sve. Rođen je u Španiji, porijekom iz Maroka, ali odlučio se za treću zastavu. 

Ofanzivac je oko leđa nosio zastavu Berbera, naroda koji obitava na prostorima Sjeverne Afrike, ali nema svoju zemlju. Žive od Kanarskih ostrva na zapadu do Egipta na istoku.

Ponati su i ko manjina Imazighen što u prevodu znači slobodni ljudi, a zastava koju je nosio Munir postala je zvanična 1997. godine tokom sastanka u Gran Kanariji.

Plava boja na zastavi predstavlja Mediteran i Atlantski okean, zelena planine, a žuta pijesak u pustiniji. Crveni simbom simbolizuje slobodni narod.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

File:Berber flag.svg - Wikimedia Commons

S ovim potezom Munir je htio podsjetiti na svoje porijeklo u možda i najvažnijem trenutku u svojoj karijeri. Isto uradio je i 2011. godine Ibrahim Affelay kada je na Nou Campu s Barcelonom slavio osvajanje Lige prvaka.

Promo

Top Komentari

Famoza
Ovo meni najvise na cigansku podsjeca
0 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi