Dječak sa fotografije za vikend piše historiju, a tek mu je 15 godina

Dobit će šansu da debituje?

Dječak sa fotografije za vikend piše historiju, a tek mu je 15 godina

Edmir Škorić

Došao je na naslovne strane sa 13 godina i mogao bi oboriti rekord i ispisati historiju svjetskog fudbala već u vikendu pred nama.

Postoje naprosto timovi koje nazivamo kultnima, historijskima, velikima i posebnima, a u tu kategoriju svakako spada i AC Milan. Velikan je to koji je harao svjetskim fudbalom decenijama i uz Real Madrid najtrofejniji je na Starom kontinentu.

Baš kao za Real, tako i za Milan žele mnoga djeca jednog dana zaigrati. Sjetite se da je ponajveći fudbaler BiH svih vremena, Edin Džeko, kao dijete maštao o dresu Rossonera. Iako je završio u dresu gradskog rivala Intera, Edin ne krije da mu je Milan bio najdraži tim dok je kao klinac tek učio fudbalske osnove.

A još jedno dijete koje sanja o dresu Milana je i Francesco Camarda. Njegove želje prije nekoliko godina su ispunjene kada se uslikao sa brojnim zvijezdama prvog tima Rossonera, a onda je i sam postao zvijezda. Radio je čuda sa loptom, u svim kategorijama omladinskog pogona Milana ostvarivao nevjerovatne rezultate, a na kraju došao na korak od svojih snova.

Milan je kroz historiju uvijek imao "nekog svog". Paolo Maldini je na neki način "taj". Kompletna porodica je stasala uz crveno-crne boje, a klub se trudio da na San Siru uvijek igra nekoliko onih koji su odrasli uz Milan. Sandro Tonali je trebao da bude predvodnik te "škvadre", ali je zov arapskog novca presudio - prodan je Newcastleu.

Oglasi

U subotu se Milan sastaje sa Fiorentinom, a Italijani pišu da je došlo vrijeme za 15-godišnjeg Francesca Camardu. Očekuje se da ovaj mladi i jako talentovani napadač ispiše historiju, da postane najmlađi debitant u svijetu fudbala, ali i da postane ikona Milana, nešto kao Francesco Totti u Romi.

Kako prenose italijanski mediji, situacija sa povredama u timu primoraće Piolija da pozove napadača, koji će sljedećeg marta prvi put u timu napuniti 16 godina, kada još nije ni potpisao profesionalni ugovor. Ove godine, Camarda je postigao sedam golova u 13 utakmica za omladinski tim, postavši najmlađi italijanski igrač koji je postigao gol u omladinskoj Ligi šampiona.

Camarda je opisan kao "posljednji poklon koji je Maldini ostavio Milanu", pošto je legendarni stoper inspirisao dječaka, te je jedan od začetnika promocije tako mladih igrača u prvi tim. Možda je prerano, ali ne isključuje se mogućnost da se Camarda nađe na terenu u subotu barem na nekoliko minuta.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Podsjetimo još da je Camarda postigao 500 golova do 14. godine za mladi tim Milana, u prosjeku 5,5 golova po meču. Šansu bi mogao da dobije jer je Olivier Giroud suspendovan, a Rafael Leao i Noah Okafor su povrijeđeni, pa ostaje od napadača samo Luka Jović.

Ako bi izašao na teren sa Fiorentinom, Camarda bi oborio sve rekorde Milana i Serije A. Sa 15 godina, 8 mjeseci i 23 dana, uzeo bi rekord Wisdoma Ameya kao najmlađi debitant u Seriji A.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi