Dvije legende oči u oči i jedan od najhrabrijih poteza u historiji fudbala

Nezaboravan gol

Dvije legende oči u oči i jedan od najhrabrijih poteza u historiji fudbala

A. Čaušević

Na današnji dan prije 23 godine postignut je jedan od najhrabrijih golova u historiji fudbalske igre. 

Italija i Nizozemska su poslije 120 minuta igre odigrale 0:0 u polufinalu Evropskog prvenstva pa se pristupilo izvođenju penala.

Tadašnja Amsterdam Arena je bila obojena u narandžasto pošot su većina bili domaći navijači koji su se nadali novom finalu.

U penal seriji viđena je nezaboravna panenka kojom je legendarni Francesco Totti prevario drugu legendu, Edwina van der Sara.

Van der Sar je tražio podršku sa tribina, a Totti je mirno prišao lopti. Uslijedio je zalet od nekoliko metara i hladnokrvna realizacija.

Dok je danas panenka česta pojava u svijetu fudbala, to prije početkom ovog milenija i nijebio slučaj te u upravo iz tog razloga Tottijevo remek-djelo se ubraja u kategoriju nezaboravnih penala.

Interesantno da je tokom treninga Totti krijući trenirao panenku da tadašnji selektor Azzurra Dino Zoff ne vidi, a ostali igrači su ga zezali da to neće smjeti uraditi na utakmici.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kada su došli penali skupio je hrabrost i uradio ono što je želio. Već tada se vidjelo da će ostati upamćen kao jedan od najvećih igrača u historiji.

Inače, Italija je u finalu izgubila od Francuske sa 2:1 iako je imala prednost do samog finiša utakmice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije