FS Ukrajine javno stao uz Vidu: "Zašto ga FIFA maltretira?"

Zahvalili se i podržali reprezentativca Hrvatske

FS Ukrajine javno stao uz Vidu: "Zašto ga FIFA maltretira?"

Fudbalski savez Ukrajine osjetio je moralnu dužnost da se oglasi zvaničnim saopštenjem po pitanju Domagoja Vide, koji je ovih dana prošao pravu malu torturu zbog videa u kojem je rekao "Slava Ukrajini".

Ukrajinci su stali u zaštitu Vide, koji je godinama nastupao za Dynamo iz Kijeva.

"Fudbalski savez Ukrajine, kao i milioni ukrajinskih navijača, zaprepašten je uznemiravanjem Domagoja Vide, hrvatskog reprezentativca i bivšeg igrača kijevskog Dinama koje je započelo nakon objavljivanja snimka u kojem je rekao: 'Slava Ukrajini'.

U spomenutom slučaju imamo jasan i beskompromisni stav: Fudbaler koji je dugi niz godina igrao za legendarni ukrajinski klub ima pravo izraziti zahvalnost i poštovanje prema Ukrajini i njezinim navijačima. Nijedna disciplinska pravila FIFA-e ne sadrže norme koje bi zabranile takve postupke.

Slogan "Slava Ukrajini" pozdrav je u znak sjećanja na žrtve, patriotski simbol neovisnosti, slobode i slobode ukrajinskog naroda, kao i slogan koji često koriste ukrajinski navijači prilikom navijanja. Istovremeno, slogan ne sadrži negativne ili uvredljive sadržaje. Sličan je i ostalim sloganima poput "Slava Hrvatskoj" ili "Slava Francuskoj".

S obzirom na situaciju, FS Ukrajine i njegov predsjednik Andriy Pavelko osjetili su potrebu da podrže Domagoja Vidu. Odmah su podnijeli žalbu FIFA-i s odgovarajućim objašnjenjima u vezi sa sloganom "Slava Ukrajini". Obaviještena je i UEFA da brani poziciju Ukrajinskog nogometnog saveza unutar FIFA-e. Na brojne zahtjeve novinara i navijača, na uvid je dostupna i preslika žalbe.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U ime cijele ukrajinske fudbalske zajednice, Domagoju Vidi želimo izraziti zahvalnost za javno pokazivanje poštovanja prema Ukrajini. Također, čestitamo na ulasku Hrvatske u polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji", navodi se u saopštenju.

Iako se špekulisalo da će Domagoj Vida biti čak i suspendovan na dvije utakmice uz finansijsku kaznu, prošao je samo sa opomenom dok je deblji kraj izvukao Ognjen Vukojević koji je dobio otkaz, ali i kaznu od FIFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi