Rooney bez pardona, Southgateu otvara oči: "Morao si ga pozvati, sad vidiš i zašto"

Legenda se uključila u raspravu

Rooney bez pardona, Southgateu otvara oči: "Morao si ga pozvati, sad vidiš i zašto"

Edmir Škorić

Legendarni napadač Engleske Wayne Rooney bez problema je imenovao kontroverznog fudbalera kao nekoga koga je Gareth Southgate morao povesti na Evropsko prvenstvo u Njemačku.

Southgate je izostavio sedam igrača sa preliminarnog spiska od 33 igrača, pa je na kraju UEFA-i dostavio konačan spisak sa 26 fudbalera. Na njemu nije bilo Jacka Grealisha, Jamesa Madisona i Jarooda Branthwaitea, dok je ranije otpisan Marcus Rashford.

Engleski selektor smatrao je da ti igrači nisu dovoljno dobri da trenutno budu članovi reprezentacije na Euru. Sada kada Engleska ne blista na prvenstvu, sa četiri osvojena boda ali ne previše dobrom igrom, pljušte žestoke kritike sa svih strana i mnogi smatraju da Southgate na kraju nije napravio najbolji izbor.

Wayne Rooney, bivša zvijezda reprezentacije Engleske, smatra da je ipak od svih igrača ovoj reprezentaciji najviše trebao bivši veznjak Liverpoola Jordan Henderson.

Henderson je prethodno bio ključni član Southgateove selekcije za dva velika turnira. Igrao je na SP-u 2018. godine i na Euru 2020., kada su Tri lava otišli do finala, gdje su poraženi od Italije na penale.

Oglasi

# TIM U P N I GR BOD
1. Engleska 2 1 1 0 2:1 4
2.  Danska 2 0 2 0 2:2 2
3. Slovenija 2 0 2 0 2:2 2
4. Srbija 2 0 1 1 1:2 1

Rooney je rekao da "nedostaje iskusvo u veznom redu" i da je Jordan Henderson neko ko bi sada doprinio agresivnijem pristupu Engleske, naročito kada se radi o fazi igre kada je potrebno pritiskati rivala na njegovu polovinu.

"Morao je pozvati Hendersona i mislim da sada vidi i zašto, ali ipak to je odluka selektora i moramo da je poštujemo. Nadajmo se najbolje", poručio je nekadašnji golgeter Manchester Uniteda.

34-godišnjak Henderson je ispao iz kombinacija nakon što je napustio Liverpool i otišao u Saudijsku Arabiju. U međuvremenu se vratio u Evropu i potpisao za Ajax. Bio je dio reprezentacije protiv Belgije u martu, ali je u novembru odigrao posljednji meč.

Trent Alexander-Arnold bio je partner Declanu Riceu u veznom redu, ali ga je u obje utakmice zamijenio Conor Gallagher. Kobbie Mainoo, veliki talent Manchester Uniteda, odigrao je malo prtoiv Srbije.

Oglasi

Bilo kako bilo, Engleska s četiri boda na korak je od nokaut faze, vjerovatno će prolaz potvrditi protiv Slovenije, ali dojam je da igra nije na zavidnom nivou i da sa istom ova selekcija neće moći da ode do samog kraja.

Spisak Engleske za EP:

Golmani: Dean Henderson (Crystal Palace), Jordan Pickford (Everton), Aaron Ramsdale (Arsenal).

Odbrana: Lewis Dunk (Brighton), Joe Gomez (Liverpool), Marc Guehi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), Luke Shaw (Manchester United), John Stones (Manchester City), Kieran Trippier (Newcastle), Kyle Walker (Manchester City).

Vezni red: Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Conor Gallagher (Chelsea), Kobbie Mainoo (Manchester United), Adam Wharton (Crystal Palace,) Declan Rice (Arsenal).

Napad: Jude Bellingham (Real Madrid), Jarrod Bowen (West Ham), Eberechi Eze (Crystal Palace), Phil Foden (Manchester City), Anthony Gordon (Newcastle United), Harry Kane (Bayern Munich), Cole Palmer (Chelsea), Bukayo Saka (Arsenal), Ivan Toney (Brentford), Ollie Watkins (Aston Villa).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi