Gary Lineker: Poznajem dva gay fudbalera u Premier ligi

Nije htio otkrivati imena

Gary Lineker: Poznajem dva gay fudbalera u Premier ligi

Edmir Škorić

Bivši engleski reprezentativac Gary Lineke (61) često privlači pozornost svojim izjavama u medijima.

Lineker, koji je sedamdesetih i osamdesetih godina igrao u Premier ligi za Leicester, Everton i Tottenham, a bio tri sezone i u Barceloni, ovaj put je kazao da poznaje dva gay fudbalera u engleskoj Premier ligi.

"Poznajem dva gay igrača u Premier ligi. Bilo bi super da jedan ili obojica sve kažu tokom Svjetskog prvenstva. Bilo bi nevjerovatno", poručio je Lineker, koji je odbio da ih imenuje.

"Ne mogu reći njihova imena. Zašto još nisu izašli u javnost s tim? Zbog straha! Strah od nepoznatog, valjda. Možda su zabrinuti što bi njihove kolege pomislile o njima, iako su neki već saznali", prenosi Linekerovu izjavu ugledni Guardian.

U Kataru, gdje se u novembru i decembru ove godine održava Svjetsko prvenstvo, homoseksualnost se kažnjava zatvorskom kaznom.

Inače, sve je veći broj fudbalera koji se odluče priznati ono što većina obično prešuti, a nama ostaje da vidimo hoćemo li na Mundijalu saznati o gay dvojcu iz najjače fudbalske lige na planeti.

Legendarni bek Manchester Uniteda Patrice Evra svojevremeno je izjavio da "svaki tim ima gay fudbalere".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

“Kada sam igrao u Engleskoj, sjećam se da je jednom došao neko kako bi nam govorio o homoseksualnosti. Neki od mojih saigrača smatrali su da je protiv njihovih vjerskih uvjerenja ako se u svlačionicu pusti saigrač homoseksualac i rekli su da bi tražili da takav igrač napusti klub”, rekao je Evra.

“Uvjeren sam da u svakom timu igraju barem dva gay fudalera, ali kada bi progovorili, za njih bi to bio kraj”, rekao je Francuz, koji smatra da su predrasude i danas suviše snažne, te da bi otvoreni gay fudbaleri ubrzo bili izopćeni, kako iz svojih timova, tako i iz fudbalske igre.

Top Komentari

Klicko
Casemiro i Kristijano Ronaldo
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi