Gdje je bio Veležov trofej Kupa? "Crna vreća za smeće, teška, a u njoj..."
(Foto: FK Velež) Vahid Halilhodžić je učestvovao u osvajanju trofeja, a Sulejman Mrgan u spašavanju.

Glavni junak neobične priče za SportSport.ba

Gdje je bio Veležov trofej Kupa? "Crna vreća za smeće, teška, a u njoj..." · Intervju

Trofej Kupa Maršala Tita iz 1981. godine opet je u vlasništvu FK Velež, saopštili su danas iz mostarskog kluba. Sjajne vijesti za sve one kojima srce kuca za Velež, s obzirom da se radi o trofeju izuzetne vrijednosti i simoblu nekih boljih vremena u klubu iz Mostara.

Pehar osvojen u nekim boljim vremenima u nekim puno gorim je mogao završiti i na nekoj od mostarskih deponija smeća, da nije bilo Sulejmana Mrgana, čovjeka koji se potrudio sa sačuva ovaj dio historije Veleža.

Nakon "izbacivanja" sa stadiona Pod Bijelim brijegom Velež je ostao bez svoje imovine i velikog broja trofeja koji su bili izloženi u prostorijama kluba. Upravo u periodu koji je uslijedio Sulejman Mrgan je došao u posjed pehara, iako se nije mogao sjetiti tačno kada se to desilo. Ipak, dobro se sjeća momenta kada je shvatio da u rukama drži Pehar Kupa Maršala Tita iz 1981. godine.

"Da vam kažem, ja sam to sačuvao od srca. Ja sam, znate, radio u Veležu kao ekonom i jedne prilike, bilo je to poodavno, ne mogu se sjetiti ni tačno kada je to bilo ni ko je bio predsjednik, ali do mene je došla velika crna vreća za smeće i meni se učinila poprilično teškom. Ostavio sam je i pogledao šta je unutra. Bilo je tu raznih stvari, sva sam to ostavio, a bio je tu i pehar, eto tako sam ga našao. Mnogi nisu uopšte znali šta je to, ali ja sam dobro znao", ispričao je Sulejman Mrgan na početku razgovora za SportSport.ba.

Sulejman je nakon pronalaska brižno čuvao pehar i čekao da dođe neko bolje vrijeme kako bi isti bio vraćen u prostorije kluba.

"Dok sam bio u Veležu taj pehar je bio kod mene. Kada mi je sadašnji predsjednik saopštio da više nisam potreban u klubu ja sam taj pehar ponio sa sobom. To sam uradio jer sam tokom vremena provedenog u klubu, prije dolaska sadašnjeg rukovodstva, primijetio da su ljudi pomalo nezainteresovani za takve stvari. Tako sam ga ja uzeo da bih ga sačuvao, a predsjedniku sam rekao da je kod mene i kada bude postojao interes da se vrati gdje pripada da mi se jave. To se i desilo, ali mogu reći da u prošlosti ljude i nije bilo pretjerano briga za taj pehar".

Zanimalo nas je i da li je Sulejman pričao svojim poznanicima da je pehar kod njega "na čuvanju", na šta nam je nekadašnji ekonom Veleža odgovorio potvrdno.

"Jesam, jesam. Svima sam ja govorio da je kod mene. Rekao sam i Enesu Vukotiću i predsjedniku Hasiću da je pehar kod mene i da ga čuvam dok sve ne bude 'leglo' da se on vrati. Ja sam ga čuvao i oni su meni sada zahvalili na tome."

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Nije pehar iz 1981. godine jedini pehar Kupa Maršala Tita koji je Velež osvojio. Mostarci su 1986. godine u finalu u Beogradu sa 3:1 savladali Dinamo i u svoje vitrine donijeli još jedan trofej Kupa nekadašnje države. Ipak, i ovaj je nestao.

"E, za taj ne znam. Ja sam nastojao doći do nekakvih informacija o tome gdje bi mogao biti, ali nisam uspio. Ipak, ovaj iz 1981. sam sačuvao, a nadam se da će se pronaći i drugi i da će biti vraćen u Velež", istakao je na kraju razgovora Slujeman Mrgan, čovjek koji je uz pomoć još nekoliko legendi kluba uspio spasiti barem jedan od dva najvrijednija trofeja u bogatoj historiji Veleža.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Novak Profilćić
puno šupljina u sulinoj priči, ali nek mu bude ...
24 5
Clode Banks
Jezivo
3 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi