Gdje je danas Ibričić, a gdje Kalinić?

Značajna razlika u karijerama

Gdje je danas Ibričić, a gdje Kalinić?

Dž. Mrakić

Jedna od najboljih sezona za splitski Hajduk u posljednjoj deceniji bila je sezona 2008/2009.

„Bili“ su te sezone zaostali šest bodova za prvoplasiranim Dinamom, što je druga najmanja bodovna razlika na kraju prvenstva između ova dva kluba u posljednjih deset sezona.

Sezonu je ponajviše obilježio splitski napadački tandem Kalinić – Ibričić, koji je u toku sezone postigao 27 golova i upisao 12 asistencija.

Kalinić, koji je na kraju sezone imao 21 godinu, i Ibričić, koji je imao 23, bili su strah i trepet te sezone, a vrijedi istaći da je bivši reprezentativac naše zemlje u 30 nastupa ostvario 12 golova i šest asistencija.

Ipak, poslije toga popularni Ibro nije ostvario mnogo. Nakon odlične sezone s Kalinićem, odigrao je još jednu i po u dresu „Bilih“ a zatim je odlučio podići sidro iz HNL-a nakon šest godina. Nakon odlaska iz Hrvatske promijenio je čak šest klubova, od kojih je najzvučniji bio moskovski Lokomotiv.

Nakon te sezone, do danas, odigrao je 12 utakmica u grupnoj fazi Evropske lige (šest za Hajduk, šest za Lokomotiv), a nakon odlaska iz Hajduka u 116 utakmica zabilježio je 22 gola i 10 asistencija.

S druge strane, Kalinić je nosio dresove Blackburna, Dnipra i Fiorentine. Nakon dvije sezone u Blackburnu, naredne četiri sezone sa Dniprom završavao je među četiri najbolje ekipe ukrajinskog prvenstva.

U Evropskoj ligi u 32 utakmice za Dnipro postigao je 10 golova i upisao četiri asistencije, a igrao je i u finalu Evropske lige prošle godine, gdje je u porazu od Seville (2:3) postigao i jedan gol. Trenutno nastupa za Fiorentinu, trećeplasiranu ekipu Serie A, za koju je u 16 nastupa postigao 10 golova i upisao četiri asistencije.

Od završetka sezone 2008/2009 postigao je 74 gola i upisao 19 asistencija u 201 nastupu.

Prema podacima sa Transfermarkta, 13.9. 2010. godine Ibričić je vrijedio 6.5, a Kalinić 4.5 miliona eura. Danas, pet godina i tri mjeseca kasnije, Kalinićeva se vrijednost procjenjuje na 10, a Ibričićeva tek na 1 milion eura.

Neshvatljivo je da dva nogometaša približnih kvaliteta ostvare toliku razliku u karijerama i zaista je bilo tužno gledati kako Kalinić postiže hat-trick Interu, dok s druge strane njegov nekadašnji saigrač nastupa u dresu turskog drugoligaša, koji je, usput, pred ispadanjem u treći rang takmičenja.

Trenutno je u potrazi za angažmanom, a najviše se povezuje sa Željezničarom. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi